The Energizing Buddha Bowl

10 vigtige råd til dig, der ønsker at skifte til en sund plantebaseret kost
april 13, 2016
Disse 4 proteinkilder er endnu bedre end animalske
april 27, 2016
IMG_7083Den almægtige Buddha-skål! Den kan laves med alskens forskellige grøntsager og korn, og jeg varierer dem gerne efter årstid og lyst, men denne kombination vender jeg alligevel af en eller anden grund altid tilbage til –

Hvis du ikke er bekendt med den såkaldte Buddha Bowl, så lad mig henvise dig til en Wiki-forklaring af den japanske praksis, som navnet udspringer fra, Ōryōki, – som kan oversættes løst til dansk med ”Lige tilpas nok” – en måde at spise på, hvor man er meditativt tilstede i måltidet (Lad være at fortælle nogen, at jeg nyder den omtalte skål allerbedst foran skærmen med en episode af House of Cards.) I Ōryōki har man et spisesæt med skåle i forskellige størrelser, og den største af disse er den såkaldte Buddha Bowl, som henviser til Buddhas hoved og hans klogskab.

Nærmere sagt; tag nogle grøntsager og sunde korn, tilbered dem blidt, smid dem i en stor skål, hæld en tyk dressing over og spis til du er behageligt mæt og tilfreds – men stop med at spise før skålens form i stedet kommer til at udgøre Buddhas runde mave…

Jeg laver som regel bowlen, hvis jeg skal nå at ordne et par praktiske ting mellem at være kommet hjem fra studie og aftensmaden; du kan nemlig sætte det meste over og glemme alt om det i 40 minutters tid – og så smager det oveni købet dejligt! Dette måltid er altså både Zen, sundt og praktisk – også selvom du kan risikere at føle dig en smule flower-power-hippie-agtig, mens du spiser.


Ingredienser (nok til 1 person)

1 mellem sødkartoffel, hel
1 hoved bok choy, halveret
1 stor gulerod, revet
1 stor håndfuld spinat
½ avocado
1 tørret figen, skåret i små stykker
Sauerkraut (valgfrit)
En skål Kogte brune ris

Til dressingen
1 tsk. tahin
1 tsk. tamari
1 tsk. æbleeddike el. citron
1 tsk. ahornsirup
Lidt hvidløg
En smule peber

 

Instruktioner
  1. Forvarm din ovn til 225°C.
  2. Skyl de brune ris grundigt og kog dem efter anvisningen på pakken (bruger du hvide ris, beregn da kortere kogetid).
  3. Prik huller i din sødekartoffel med en gaffel og placer den midt i ovnen på et stykke bagepapir i 45-55 minutter (afhænger af størrelsen).
  4. Ordn dit vasketøj, støvsug til høj musik og hop i dit sjippetorv i 8 minutter.
  5. Lav din dressing: Bland alle ingredienser og pres et halvt til et helt fed hvidløg (afhængig af hvor mange vigtige møder du skal have den efterfølgende dag) i til slut.
  6. Riv din gulerod, skær din figen og avocado ud og sæt en lille gryde over med en sjat vand i bunden.
  7. Damp dine halverede bok choy i 2-3 minutter – de skal være bløde, men ikke slatne! Tilsæt en håndfuld spinat og sluk for varmen. Tag din nu super bløde sødekartoffel ud af ovnen – der skal gerne løbe en form for karamelliseret sirup ud af de huller, du prikkede tidligere – herefter fjerner jeg skrællen, men nogle fortrækker at spise det hele.
  8. Saml det hele i din yndlings Buddha skål, hæld dressingen udover og tilføj en klat sauerkraut for en god ordens skyld.

Skrevet afAmalie_M