Jeg er skyldig – jeg gav mine sportsbørn alt for meget protein

Nyt studie: I USA er uhensigtsmæssig kost skyld i næsten 50% af dødsfald fra hjertekarsygdom og diabetes 2
marts 14, 2017
Min plantebaserede rejse til en sund fordøjelse
marts 15, 2017

Kevan Bilton – Plant-Based Nutrition Certification, Starch Solution Certification, Certificeret Kostvejleder.

Jeg har købt meget proteinpulver til mine drenge som de kunne drikke i forbindelse med træning. Når de så ikke fik det gjort – mindede jeg dem om, at det proteinpulver var vigtigt og kostede mange penge. Jeg investerede i dem og i deres håndbold. Jeg sagde til dem, at de skulle spise sig (protein) til en startposition på håndboldbanen.

Jeg købte også massevis af oksekød. Gerne en hel entrecotefilet, som jeg skar op i skiver og serverede som bøf et par gange om ugen. Ellers var det kylling eller koteletter. Køleskabet var altid fyldt med Mathilde kakaomælk som frit kunne drikkes. Jeg ryster på hovedet af mig selv – men min viden var ikke bedre. Den adfærd er helt i trit med håndboldkulturen.

Vi hører tit chokerende historier om top atleter, der pludselig falder om og dør på og uden for banen. Vores bedste atleter bliver nød til at stoppe på grund af hjertefejl eller frygt for en pludselig blodprop. Med god grund – deres blodtryk og kolesterol er for højt.

Vi har ofte indsamlinger til medspillere og sportskolleger, som er ramt af cancer i en al for tidlig alder. Hjertekarsygdomme og cancer er sygdomme, som er forbundet til den vestlige kost gennem mere en 100 år og er endnu mere koncentreret blandt vores unge atleter fordi trænere, forældre og klubbens kostvejledere fortæller spillerne, at de skal spise protein – meget protein – for at øge deres muskel masse.

Når tragedien så sker, slår vi det hen med, at det sikkert lå i hans (dårlige) gener. Men det er den dårlige kost, der er den reelle årsag. Det er et sammenspil mellem sportskulturen og en naturligt større appetit. Atleter har brug for mange kalorier, de spiser mere mad og har endnu større fokus på protein.

Det tager desværre ikke mange søgninger på internettet at finde unge atleter, som dør alt for tidligt af vestlige sygdomme. Især bodybuildere dør tidligt af hjertekarsygdomme, nyresvigt, leversvigt og cancer. Det er alt sammen sygdomme, som er forbundet med for meget protein.

Min søns proteinkur var lige så intens som alle andre professionelle håndboldspillere og det var tydeligt. Han led af uren hud, eksem, skæl, bylder, bumser og havde altid sin astma medicin klar på sidelinjen. Han lugtede grimt gennem sin sved og ånde – sulfater er et biprodukt af protein – og når han ikke dyrkede håndbold, var han ekstrem træt. Min kone og jeg, efter at have besøgt ham i Faaborg, blev mildt sagt bekymret – men vi vidste ikke, hvad der var årsagen eller om der var en årsag? Vi bad ham om at se en læge …

Jeg er ikke bekymret for min søn længere. Han gør som mange moderne atleter – hans kilde til ernæring er udelukkende planter. Planter indeholder ingen kolesterol eller mættede fedtsyrer. Han kan ganske enkelt ikke få en blodprop – I hvert fald er der aldrig blevet registeret et tilfælde af hjertekarsygdomme hos mennesker med kolesterol under 4 millimol per liter (se mere om dette Dr. Ellsworth Wareham her »).

Hans hud er pæn og ren nu, han dufter godt og udenfor håndboldbanen har han masser af energi til andre ting. Han studerer bl.a. “plant based nutrition”, passer sit arbejde med nyhedsbreve og er ved at stifte eget firma.


Mit råd til atleter & hvorfor der er et problem med protein

Hvis du er atlet og gerne vil forbedre udholdenhed, styrke – så få de fleste af dine kalorier fra de komplekse kulhydrater som du finder i ris, kartofler, bønner, pasta og brød – og JA – din bedstemor har ret – fuldkorn er det sundeste valg og vil gøre dig mest trim, stærk og sund. Du skal med andre ord spise en stivelse-centreret-kost for at dække dit behov for kalorier – som du kan læse om her »


Problemet med protein er 4 ting:

1) Protein i kød, fisk og mejeriprodukter kommer fra naturens side sammen med store mængder kolesterol og mættede fedtsyrer (i høj grad forbundet med forhøjet blodtryk, øget hjertestørrelse, hjertekarsygdomme og blodprop).

2) Overdrevet protein øger ikke kun væksten af muskler, men også af dårlige ting som f.eks. cancer.

3) Animalsk protein ligner vores egen protein i en sådan grad, at den forvirrer vores immunsystem og kan skabe smertefulde inflammatoriske tilstande bl.a. gigt.

4) Protein skaber en syretilstand i kroppen, der skaber ilde kropslugte (sved, afføring og dårlig ånde). Kroppen balancer denne syretilstand ved at svække knogler og belaste nyre og lever.


Skrevet af Kevan Bilton

Plant-Based Nutrition Certification, eCornell
Starch Solution Certification, Dr. Mcdougall’s Health & Medical Center
Certificeret Kostvejleder, Fitness Institute

Instagram: https://www.instagram.com/kevan_bilton_vegan/


Kilder:
http://nutritionfacts.org/video/protein-and-heart-disease/
http://nutritionfacts.org/video/protein-intake-and-igf-1-production/
http://nutritionfacts.org/video/alkaline-diets-animal-protein-and-calcium-loss/
https://www.drmcdougall.com/misc/2004nl/040100puproteinoverload.htm
https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/hot-topics/nutrition-topics/protein-meat-poultry/
https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/apr/protein.htm
https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/mar/dairy.htm
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/