Morten Bertolt skærer ned for kødet og op for grøntsagerne

Billed fra FC Helsingør, Foto: Kalabas.dk
Earthlete har haft en lille snak med den professionelle fodboldspiller Morten Bertolt, som pt. spiller for FC Helsingør i 1. division. Mange kender nok Morten fra hans tid i FCK, hvor han var med til at vinde 2 Danmarksmesterskaber. Derefter tog han til Norske Ham-Kam, Viborg, SønderjyskE og Lyngby. Nu spiller han som sagt i 1. divisions klubben FC Helsingør, og er kommet i en alder, hvor der skal passes bedre på kroppen. Det betyder, at han henover de sidste år har skiftet mange af de animalske produkter ud med flere grøntsager og kulhydrater.

“Jeg har ændret i min kost over de sidste 5-6 år. Jeg spiser langt flere grønsager (herunder grønsags juice). Jeg har skåret stort set alt kød, der er svært at nedbryde, væk. Dvs. at vi stort set aldrig spiser bøffer i sæsonen. Oksekød spiste jeg meget tidligere, men det er max et par gange om mdr. nu. Desuden spiste jeg meget pasta og brød, hvilket også er en yderst sjældenhed i min kost nu. Jeg spiser i stedet flere grønsager, flere nødder, grove havregryn og kartofler, samt protein fra kylling, fisk og grønsager”, siger Morten Bertolt.

Grunden til, at der er blevet skåret så meget ned i kødet, er fordi Morten over de sidste år har fundet ud af, at man som atlet skal passe på kroppen, hvis man gerne vil blive ved med at præstere som atlet.

“Jeg forsøger så vidt muligt at give kroppen de bedste forudsætninger for at have det godt og kunne præstere optimalt 6-7 gange om ugen. Jeg forsøger at få den rette balance af kulhydrat, vitaminer, protein og fedt. Jeg er opmærksom på, hvornår jeg har ekstra brug for at få ekstra af de forskellige elementer i forhold til min træning. Komplekse kulhydrater er eks. ekstra vigtigt for mig at få før, og så mere protein efter. Grøntsager indtager jeg både før og efter træning”, fortæller Morten.

Morten fortæller os, at han i sin fodboldkarriere har haft mange overbelastningsskader, men efter at have ændret sin kost med flere grøntsager og mindre kød, kan han mærke, at han ikke bliver ramt af disse skader så hyppigt. Derudover mærker han en hurtigere restitution, bedre tarmflora, mere energi og bedre velvære.

“Jeg fandt blandt andet ud af, hvor meget bedre jeg restituerer, når kroppen får gode vitaminer og mineraler. Det rigtige brændstof til min motor er helt afgørende for min spillestil, så derfor går jeg ikke på kompromis.

Min forlovet er cand. Scient i ernæring, så hun ved meget, men ellers har jeg læst og ladet mig inspirere af diverse kosteksperter på nettet gennem årene. Jeg havde for 4 år siden ansat Nicole Punzi som kostvejleder. Hun var for alvor den som fik mig til at spise mere grønt og skære ned på kød, pasta og hvidt brød”, fortæller Morten.

Faktisk har Morten også overvejet flere gange at gå 100 % plantebaseret.


Skrevet af Casper Bilton
Korrektur af Kristina Loncar