46 år med kronisk astma – nu har jeg fået konstateret normal lungefunktion

Yin yoga og plantebaseret kost mindskede mine smerter i kroppen
April 30, 2017
Veganske glutenfri blåbær muffins
May 4, 2017

Mit navn er Kevan Bilton og jeg har lidt et helt liv med kronisk astma – både anstrengelsesudløst astma og allergisk reaktionsudløst astma.
Min lunge kapacitet blev denne uge målt til 91% af normalen (uden astma medicin), som for en “51 årig” er klassificeret som “normal.” Årsagen til at jeg ikke længere har astma er at jeg har skiftet min kost. I dag får jeg udelukkende mine proteiner og kalorier fra stivelser – kartofler, ris, bønner, linser, pasta og/eller brød suppleret med grøntsager og frugt. Jeg har helt udelukkede animalske proteiner fra kød, fisk, æg og mejeri produkter samt kalorier fra frie olier som feks margarine og salatolier.

I 2011 gik jeg til astma lægen med min søn Casper som også havde astma. Der blev min lunge kapacitet målt til blot 40%. Astmalægen blev overrasket og kommenterede at jeg må kunne mærke det på min livskvalitet. Lægen fik mig startede på en inhalator med hormoner (symbicort) med instruktionerne “to hiv hver dag resten af livet plus et extra hiv ved anfald.” Jeg fik det bedre – meget bedre. To måneder efter fik jeg målt min lunge kapacitet igen til 80% – og min livskvalitet var blevet bedre og nu var min bedre livskvalitet “afhængig” af en medicinskinhalator.

  • Jeg fik at vide at jeg havde børneastma og at jeg ville vokse mig ud af det.
  • Jeg fik at vide at det var noget mentalt og med nogle positive tanker kunne det forsvinde.
  • Jeg fik at vide at det var noget med manglende vitaminer at gøre.
  • Jeg fik at vide at det hang sammen med min dårlig kondi.

Men uanset hvor gammel jeg blev, hvor positiv jeg tænkte, hvor mange gulerødsjuice og multi vitaminer jeg spiste, eller hvor god form jeg var i … så blev astmaen med mig. Astma betød for mig at jeg var anderledes end de fleste børn. Jeg krævede mere opmærksomhed fra de voksne. Jeg kunne ikke deltage i alle aktiviteter, jeg kom sidst i kapløb og jeg hostede meget. På klassens lejerskole blev jeg kaldt “hostemaskinen” og kunne ikke sove med de andre børn fordi jeg larmede.


Vi skiftede alle kost i 2013 og kom alle af med vores behov for at bruge inhalator dagligt

Det var ydmygende at have astma! Derfor er jeg tilfreds som far at mine to sønner Casper og Gorm, som også har lidt af astma, ikke længere døjer med denne livskvalitetsnedsættende handicap. Min yngste søn Gorm var 11 år da han kunne ligge sin astmasprøjte på hylden, min søn Casper var 22 år og jeg selv var 46 år inden vi blev medicin frie.

Vi fik vores uhelbredelig kronisk lungehandikap væk, ved at spise planteproteiner frem for animalskeproteiner. Men det var ikke kun astmaen der forsvandt – allegier til dyr og planter af forskellige arter forsvandt også. Som forældre at vide at ens børn ikke lider, er mere værd end guld. Jeg er sikker på at min mor er meget tilfreds i dag, at hendes store søn på 51 år ikke snøfter, nyser, hoster og har vejrtrækningsproblemer ude i naturen.

Nini & Kevan til Ultramaraton på Bornholm

Ingen astma betyder for mig at jeg sover bedre om natten, lever bedre om dagen og har fået bedre kondi end jeg nogensinde har haft I mit liv.

Mit længst løb nogensinde med astma var 6 km. Der var jeg ca. 35 år – det var så vanvittigt hårdt. Jeg kunne ikke forstå hvordan folk kunne løbe længere … og folk kunne ikke forstå hvorfor jeg ikke kunne mere. Husker tydeligt mine kollegers reaktion på at jeg løb DHL 5 km i tiden 34 min – de var som jeg bare glad for at jeg ikke havde et hjertestop under turen.

Siden jeg er blevet astma fri er jeg begyndt at deltage i langdistance løb. Jeg træner ca. 2x om ugen med min kone Nini hvor vi løber én tur på 12 km og én tur på 20 km. Vi deltager sammen i halvmaraton og maraton løb. Næste løb her i maj er Copenhagen Maraton – anden gang jeg deltager!

I sidste uge gennemførte min kone og jeg vores første Ultra Maraton løb på Bornholm, 59 km terrænløb i sand, på sten, klipper og bakkede skovstier – igennem det smukkeste natur i Danmark. Et løb med 357 deltager hvor 255 klarede distancen. Jeg kom ind på sidste pladsen af de 255 deltager der gennemførte – et af de stoltes øjeblikke i mit liv. Endeligt lever jeg det liv jeg altid har drømt om, takket være min planteproteinkost!


Skrevet af Kevan Bilton
Instagram: @kevan_bilton_vegan
Kevan giver personligt vejledning i hvordan man ændrer sin livsstil til en plantebaseret kost mest behagligt … Læs mere om Kevan og hans vejledning her!