Dansk professionel fodboldspiller bliver plantebaseret og fortæller hvordan det gavner ham

Er soja en dårlig ide, eller kunne det faktisk være godt for dig?
februar 25, 2016
Jeg var ikke længere tilfreds med den måde, jeg så ud og levede på.
marts 3, 2016
Kan man gå op i miljø, bæredygtighed og sundhed som professionel fodboldspiller? Tænker man på normen, og de fordomme man ofte hører mod atleter, kunne man straks konkludere, at særligt de førstnævnte nok ikke er noget, som spillerne går særligt meget op i. Anderledes er det dog for Vejle Boldklubs målmand, som lever af at spille fodbold, men har valgt at gøre det på en 100 % plantebaseret kost.

19316_10206353733580389_5664601113713903110_nKristian Fæste er 25 år, bor i Århus med sin kæreste og ved siden af sin professionelle karriere som fodboldspiller har han valgt også at tage en uddannelse på Erhvervs Akademiet Århus. Selvom der bliver læst en masse, er Kristians største mål at blive så god en målmand, at han kan få lov at vogte buret for en klub i udlandet. Kristian valgte først og fremmest at ændre livsstil til en plantebaseret kost af sundhedsmæssige årsager. Han ville se, om en sådan ændring kunne gøre hans sportslige præstationer endnu bedre.

”Jeg troede 100% på, at min krop ville få det bedre ved at spise plantebaseret – samtidig med, at det ville mindske risikoen for skader. De skader, som jeg har haft før hen, mærker jeg næsten ikke mere. Jeg vidste ikke, at oksekød ligger og rådner i mit tarmsystem i op til 10 dage, og at kroppen bruger uanede ressourcer på at få det ud af kroppen hurtigst muligt. Den tid og energi kunne kroppen have brugt på at sørge for, at mine muskler ikke var ømme efter træning og andre ”basale” ting. Jeg har mødt mennesker, der har levet med astma i 18 år, og efter at de er gået over til plantebaseret kost, er det forsvundet helt – hvorfor? Jeg tror, det er fordi, kroppen har tid og energi til at reparere de steder og organer, som ikke fungerer optimalt. MAD ER MEDICIN!” – fortæller Kristian.

Kristian har altid fokuseret på at være sund og tænkt på, hvad han putter ind i sin krop. Selv før han blev plantebaseret, gik Kristian op i at handle økologisk – han mener nemlig, at det gør en forskel både for ham selv, såvel som den verden, han lever i. Rejsen mod en sundere og mere bæredygtig livsstil startede efter, at Kristian havde set filmene ”Cowspiracy” og ”Forks Over Knives” med sin kæreste.

”Jeg fik smidt nogle sandheder lige i fjæset, og min kæreste og jeg kiggede på hinanden og var enige om at smide alle madvarer ud der kom fra dyr!”– fortæller Kristian.

 

388564_2584041196109_2093371319_nHar nu været plantebaseret atlet i et stykke tid

Efter at have udelukket alle animalske fødevarer og levet plantebaseret i et godt stykke tid, kan Kristian nu fortælle, at han har oplevet forandringer både fysisk og mentalt. Han har i største grad mærket sundhedsmæssige forbedringer, men samtidigt har denne periode lært ham mere om, hvordan verdenen fungerer; Om problemerne, som landbruget og kødproduktion fører med sig.

Kristian føler sig nu i langt højere grad frisk til træning – men også efterfølgende. Han kan konkludere, at hans energiniveau er højere, og kæresten har også observeret, at han ikke, i samme grad som før, bare lægger sig på sofaen, når han kommer hjem efter træning. Han føler derudover også, at det er meget lettere at restituere efter hårde træninger. Det betyder, at der er større overskud til de efterfølgende træningsdage og til dagens øvrige gøremål. Selvom det ikke var et fokuspunkt, har han tabt sig 2 kilo, og han kan ved hjælp af en sundhedstest se, at hans fedtprocent er gået ned, men hans muskelmasse er gået op.

”Jeg har da stadig ondt i min ryg en gang imellem, og mine muskler er stadig ømme efter en hård styrketræning eller fodboldtræning – sådan vil det altid være! Der, hvor jeg kan mærke forskellen, er restitutions-tiden, altså tiden der går fra, at jeg har ømme ”stænger”, til de er klar og friske igen. Den mængde af tid er mindsket markant! Det har betydet, at jeg i efteråret har kunne træne hårdere, end jeg nogensinde har gjort. Jeg missede kun 2 træningspas som det eneste. Førhen kunne jeg ikke spille en hel halvsæson uden at være skadet i et par kampe og skulle mange gange ”spares” for ikke at blive skadet!” – fortæller Kristian

Som tidligere nævnt er miljø og etik også blevet et stort plus for Kristian Fæste ved den plantebaserede kost. Han tænker på, hvor mange millioner mennesker, der sulter hver eneste dag og undrer sig over, at det overhovedet er muligt, at man kan give mad til 76 mia. landbrugsdyr – når man på samme tid ikke kan finde ud af at brødføde de mennesker, der sulter i Afrika og andre steder i verden. Kristian mener, at muligheden for at mindske problemet markant er der – fx så spiser køerne det samme korn, som kunne være brugt til at lave brød med.

”Hvorfor drikker vi egentlig mælk fra en ko? Hvorfor ikke fra hesten eller fra grisen? Kunne det være, at det var fordi, at det var det letteste, og gav den største mængde mælk? Er komælk sundt? Ja, for kalven, men ikke mennesket. Komælk tilhører jo egentlig koens kalv – ligesom modermælk fra min mor tilhørte mig! Komælk er ikke lavet til mennesket, og hvis vi mangler calcium, så skulle vi spise noget broccoli. Broccoli er fyldt med calcium og andre gode vitaminer!” – afslutter Kristian Fæste.


Skrevet afSkærmbillede 2016-02-25 kl. 14.10.17