Grøn kost medførte livsglæde og overskud

Daniels egne tips til plantebaseret træning
November 1, 2016
Frygtede mangel på både kalorier og protein
December 13, 2016
Før i tiden kunne Ingibjørgs vægt svinge med 15 kilo til forskel i ”dårlige” og ”gode” perioder. Hun døjede med angst, stress og depression. Ofte led hun af forstoppelse og meget ondt i maven. Hun forsøgte at træne så ofte, hun kunne komme til det, men det var en hård kamp hver eneste gang – og træningen drænede hende for energi og overskud resten af dagen. Så stødte hun på plantebaseret kost. Det blev det første skridt på en lang rejse mod bedre tider. Hun har fortalt Earthlete sin historie:

picture2_selfie_ingiMit navn er Ingibjørg, og jeg studerer en professionsbachelor i ernæring og sundhed. Min fortælling begynder med historien om, at jeg i mange år har forsøgt mig med diverse slankekure, der aldrig har virket. Jeg har prøvet alt fra Low Carb/High Fat, stenalderkost, palæo, sultekure og meget andet. Al denne eksperimenteren resulterede efterhånden i, at jeg havde et så dårligt forhold til mad, at jeg anså det at spise som min værste fjende. Jeg blev ofte svimmel og havde altid hovedpine. Jeg røg 20 cigaretter om dagen, drak alkohol hver weekend, drak mindst 3 kopper kaffe om dagen, en del Cola Zero og tyggede på tyggegummi dagen lang for at holde min ekstreme sult nede.

Den 11. oktober 2014 opdagede jeg en pige, som kalder sig Freelee the Banana Girl på Youtube. Samme dag besluttede jeg mig for at leve vegansk. Freelee the Banana Girl spiser 20 bananer om dagen og afslutter med 2 kilo kartofler til aftensmad – hun er samtidig ekstremt slank og fit. Hun gik imod alt det, jeg havde lært om ernæring, kost og vægttab. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at plantebaseret kost måtte være løsningen på de problemer, jeg havde døjet med alle mine teenageår.

Det var en enorm lettelse for mig at indse, at det er muligt at indtage så meget mad uden at tage på – og desuden, at mad som pasta, ris og brød –  alt det, som jeg altid havde undgået og set som forbudte kulhydrater – var noget af det, jeg nu kunne indtage mest af. Jeg startede med 100 % plantebaseret kost fra den ene dag til den anden og stoppede samtidig med alle mine dårlige vaner: rygning, koffeinindtag, tyggegummi, alkohol og begyndte i stedet at indtage rigtig mad såsom frugt, stivelse og grøntsager. Jeg bemærkede straks, hvordan jeg psykisk fik det bedre. Alle mine psykiske lidelser forsvandt hurtigt og min livsglæde og livskvalitet voksede markant. Min fordøjelse var i top, og jeg havde aldrig haft det så godt.


picture1_foer_efter_ingiFra værste fjende til bedste ven

Mad er gået fra at være min værste fjende til nu at være noget, jeg værdsætter, nyder og sætter pris på. Jeg begrænser aldrig mit indtag af mad, og spiser altid til jeg er mæt. Jeg spiser en kost bestående af ca. 80% kulhydrat, 10% protein og 10% fedt. Min vægt har aldrig været så stabil, og min form har aldrig været bedre. Mentalt har jeg opnået en del mere selvrespekt, selvværd og selvtillid på denne kost og kan kun anbefale andre at spise plantebaseret.

I dag træner jeg ca. 4 gange i ugen med løb og cykling for det meste, og jeg nyder hver træning. Jeg har masser af energi og overskud inden, under og efter hver træning. Nu er det ikke noget, jeg skal kæmpe mig selv i gang med, men i stedet noget jeg virkelig ser frem til. I dag kan jeg snildt løbe et halvmaraton og have masser af energi efterfølgende. Jeg har løbet tre halvmarathon, et duathlon og har b.la. deltaget i forhindringsløbet Nordic Race. Jeg har planer om at deltage i en del flere halvmaraton, evt. et maraton og helt sikkert mange flere duatlons.

Mit råd til andre, der gerne vil leve sundere og evt. skifte over til en plantebaseret kost er, at være tålmodige og at tage det i et tempo, hvor de selv kan følge med. Der er ingen grund til at sammenligne sig selv med andre. Ligeledes er det vigtigt ikke at blive påvirket af, hvad andre tænker om dit valg og at stå fast ved din beslutning. Vær et godt eksempel for andre – da vil du opleve, at dine omgivelser langsomt vil begynde at interessere sig for din livstil og muligvis blive inspirerede. Du gør ikke blot noget godt for dig selv – du skåner også både miljøet og dyrene.


Skrevet af Ingibjørg, som du kan følge på diverse sociale medier
Instagram: https://www.instagram.com/missdali/
Blog: www.missdali.dk
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCU6eP4jyeO2FbwC1r9lBzSw*

Rettet af Amalie Mauritzen og Casper Bilton