Det er ikke en diæt, men en livsstil: Opskriften på selvtillid, styrke og medfølelse

Frygtede mangel på både kalorier og protein
December 13, 2016
Atleter skal spise mere mad – ikke mere protein
January 1, 2017
Vi har i denne uge givet mikrofonen videre til Sarah Bjørnsten. Hun er personlig træner og lever en plantebaseret livsstil. Hendes hobby er at træne, og derfor tilbringer hun nærmest alt sin tid i fitnesscenteret, hvor hun også arbejder. Det specielle ved Sarah er hendes gåpåmod og hendes inspirerende holdninger. Dette er hendes træningshistorie:

screen-shot-2016-11-26-at-08-34-48-copyJeg tror at mange, især kvinder, kender til det at være usikker på sig selv og kender følelsen af, at der er noget ved ens krop, som man ville ønske var anderledes. For mange kan det være, at de f.eks. er en smule overvægtige og får kommentarer på dette. Jeg kender til følelsen selv, selvom min historie er lidt anderledes…

Jeg har altid været lille. Jeg har altid været slank. Jeg har altid kunnet spise store mængder mad og ikke tage på. Det lyder måske godt i nogles ører, men der er mere til det end som så. Jeg fik ofte kommentarer på ”Åh, du er så tynd!”, og jeg blev kaldt ”lille” meget ofte. Hver gang en kommentar kom flyvende, mistede jeg bare mere og mere at min selvtillid. Jeg ville ikke være lille, tynd og slap. Jeg ville være stærk, og efter jeg tog den beslutning, ændrede mit liv sig.

Når jeg løftede vægte, følte jeg mig stærk og selvsikker, og jeg var ligeglad med, hvad alle andre tænkte om mig. Efterhånden som tiden gik begyndte jeg selvfølgelig at opbygge muskler, og jeg blev afhængig af at se, hvordan kroppen udvikler sig, når man kæmper for det.

Jeg bliver ikke længere betragtet som ”den lille pige” eller ”den tynde pige”. Folk ser på mig som sund, stærk og selvsikker. Selv dem, der plejede at komme med kommetarer på min størrelse, kommer til mig for råd og vejledning og ser mig som en god rollemodel.


For godt og vel et år siden skiftede jeg til en plantebaseret kost

screen-shot-2016-11-26-at-08-35-15-copyJeg fjernede alle animalske produkter fra min kost og begyndte at fokusere på en grøn livsstil. Det var en beslutning, jeg traf for at give mig selv bedre resultater, og det gør, at jeg kan være i min krop med 100% velbehag. Jeg har ALDRIG taget kosttilskud eller proteinpulver. Jeg giver min krop næring, fuldkorn, kostfibre, vitaminer og alt det den har brug for gennem sund mad – og det takker den mig for.

Hvis jeg aldrig havde meldt mig ind i et fitnesscenter, eller taget beslutningen om at skifte til en plantebaseret kost, ville jeg aldrig være, hvor jeg er i dag. Jeg husker, at jeg engang ikke kunne tage én mavebøjning. Nu er det min yndlingsøvelse, og jeg kunne lave 100 hver dag, hvis det skulle være! Tror du, at ham med de store flotte muskler var født sådan? Tror du, at hende med de lange slanke ben, som squatter mere end sin egen kropsvægt, gør det for første gang? Tror du, at verdens bedste cykelrytter havde det talent første gang, han satte sig på en cykel.

Nej, vi var alle nervøse første gang vi trådte ind i et fitnesscenter. Vi er alle blevet utroligt forpustede og røde i hovedet efter en kort løbetur. Vi har alle været nødt til at starte med de mindste vægte. For lang tid siden fandt jeg disse to mottoer, som nu er mine yndlings, og det er noget, jeg siger til mig selv en gang imellem, for at minde mig selv om det:

”You don’t have to be great to start, but you have to start to be great”
”Take chances – don’t expect change if you don’t change anything

Du må aldrig sammenligne dit første kapitel med en andens tyvende kapitel. Tag chancer i livet. For mange kan det være et stort skridt at skifte til en plantebaseret kost eller at løfte en vægt, men det er et valg du ALDRIG vil fortryde. Jeg er nu ved at uddanne mig til personlig træner, og mit mål er at vise, især kvinder, hvor godt føles at være sund og stærk.


Følg Sarah på instagram @sarahlouise_treaning

Skrevet af Sarah Bjørnsten, redigeret af Casper Bilton & Rasmus VM