Dette spiser jeg som en vegansk atlet

Veganske Nana Friis vinder DM i boksning 2017
June 19, 2017
Sådan forbedrede jeg min løbepræstation på den plantebaserede kost
July 2, 2017
Mit navn er Oliver Skaalum og jeg er en plantebaseret atlet. Jeg lever i København NV med min kæreste og vores lille hund. Jeg blev som teenager fanget af kropslig styrke og kontrol, og omkring 18 års alderen begyndte jeg at dyrke calisthenics. Derfra har jeg udviklet mine ambitioner om at skabe en stærk og funktionel krop. Jeg studerer idræt bachelor på Københavns Universitet. Min stærke interesse for kroppens anatomi og fysiologi samt træning til alle formål, har givet mig mål og ambition om at træne og udvikle (fysisk og mentalt) civile såvel som professionelle sportsudøvere til, hvad end deres mål måtte være.

Min krop må aldrig være en hindring, når jeg møder nye udfordringer. Derfor har jeg meget fokus på at have en stærk og funktionel krop samtidig – her hjælper den plantebaserede kost mig. Jeg begyndte at spise en overvejende plantebaseret kost i 2014-15, hvor jeg fik mindre lyst til at indtage kød i min hverdagskost. Jeg følte decideret ubehag ved at tygge på en bøf, eller at stege hakket oksekød til en omgang taco. Kvæg droppede jeg som det første (da jeg yderst sjældent i mit liv har indtaget svin), og det skal siges at mit mejeriforbrug var minimalt førhen, da jeg, ligesom de fleste andre mennesker i verden, ikke tåler det.

Oftest bestod maden af 1/3 kød, 1/3 salat og 1/3 af korn/pasta/rodfrugt. Jo mere vi i hjemmet begyndte at tale om hvad kød egentligt er, og hvor det kommer fra, følte vi en betydelig ubehag. Vi fik en slags åbenbaring om, at det, der var mest velsmagende på tallerkenen, var alt det grønne og ikke kødet. Selv har jeg i mange år startet med at spise salaten og dernæst korn etc., for at jeg fik det bedste, inden jeg blev mæt. Så rent intuitivt har jeg altid prioriteret grønt frem for andet – en erfaring der har rørt mig meget.

Jeg begyndte i slut 2015 at lave research omkring landbruget og kødets vej til køledisken; dette var mildest talt chokerende. Det ledte mig hen til studier af animalske fødevarers påvirkning af kroppen. Jeg så nogle fantastiske dokumentarer som, med god videnskabelig base bag sig, formidler sundheden ved en plantebaseret kost, og hvor meget vores indre bliver påvirket positivt heraf. Sidst, og ikke mindre relevant, fik jeg viden omkring de klimatiske problemstillinger et animalsk landbrug forårsager for vor klode. Dette gjorde det endelige for mig, og jeg tog beslutningen om at leve 100% plantebaseret.


Efter kostændring kan jeg løbe længere, hurtigere og løfte/bevæge tungere vægt

Siden da har jeg mærket en markant forskel i min krop, og gennem min træning har jeg følt en betydelig positiv ændring: Mit energiniveau i dagligdagen er steget, min fedtprocent er faldet, og jeg har aldrig haft så hurtig restitution mellem mine træningspas. Jeg kan tilmed yde langt mere, end hvad jeg turde drømme om under træningen.

Jeg kan målbart løbe længere, hurtigere og løfte/bevæge tungere vægt. Udover dette har jeg oveni fået større muskler, da jeg nu spiser mere brugbare fødevarer til muskelvækst.

Fødevarer som har en stor prioritet i min kost og som jeg altid bestræber mig på at have i køkkenet:

– Rodfrugter
– Diverse bønner
– Brune ris
– Kål (alle slags varianter)
– Spinat
– Havregryn
– Nødder
– Bananer – et must have!
– Blandet frugt

Disse fødevarer spises altså ofte i mit hjem, da de passer til umiddelbart enhver type af mad. Jeg laver mange wok-inspireret retter, da det er tidsbesparende og lækkert. Udover ovenstående synes jeg, det er vigtigt at få en masse forskellige friske grønsager, som har forskellige farver, så smage og næringsstoffer er varieret i kosten.

Maden består primært af kulhydrater og de fleste af disse fødevarer indeholder sågar proteiner, vitaminer og andet essentielt, vi har behov for. Og det kan ikke stresses nok at få ud, at vi som aktive mennesker og atleter, IKKE har behov for mere protein, men blot mere mad for at fungere optimalt. Kulhydrater er altså enormt vigtigt i en varieret og sund kost, og er ikke en fjende, da de bidrager med god energi til vores aktive krop.


Jeg kan anbefale alle at spise plantebaseret

Jeg kan kraftigt anbefale alle at prøve at spise plantebaseret og danne sin egen oplevelse af dette. Hvad enten det er for vægttab, forøgelse af styrke, kærlighed til planeten eller sygdomsnedsættende, så er der tre forskellige motiver, som kan sætte et flueben til enhver grund, der måtte dukke op: 1. Mere bæredygtigt miljø, 2. Sundere krop samt mentalt velvære og 3. Kærlighed til dyr og fremme deres velfærd i samfundet.

Kan du nikke til én af det tre motiver, vil det ikke være umuligt at leve plantebaseret. Jeg vil altid fremhæve vigtigheden i at spise en varieret kost, også når man er plantebaseret, da det fremsætter de bedste forudsætninger for en sund, rask og stærk krop og ikke mindst et mentalt velvære.


Følg Oliver på Instagram her! 
Skrevet af Oliver Sebastian Skaalum
Korrektur af Kristina Loncar