Disse 4 proteinkilder er endnu bedre end animalske

The Energizing Buddha Bowl
april 21, 2016
Derfor er trænings-logbogen vigtig, hvis du vil optimere din træning!
maj 4, 2016
Et af de spørgsmål, man tit bliver stillet som plantebaseret atlet er, hvor man får protein fra. Mange forbinder proteiner med produkter fra dyr, og det er også sandt, at man kan finde protein i disse produkter. Men der findes en sundere og mere bæredygtig måde at spise sine proteiner på.

Grønne proteiner bliver mere og mere populære, men desværre findes der stadig en del fordomme – herunder et udsagn om, at det er svært at få alle aminosyrer, hvis man får sine proteiner fra planter. Dette er heldigvis ikke sandt, og der findes mange plantebaserede madvarer, der er komplette – hvilket vil sige, at de indeholder hele rækken af aminosyrer, som den menneskelige krop har brug for.

Især atleter vil gerne vide, hvor man kan få disse komplette proteiner fra, da det kræver et højt proteinindtag, hvis man vil bygge større muskler. Men husk på, at hvis du gerne vil have en flot, sund og rask krop, så er det ikke kun proteiner, som skal være i fokus. Det er vigtigt at få både kulhydrater, vitaminer, mineraler og masser af væske.

Mange studier og rapporter kæder i øjeblikket animalske proteiner sammen med forskellige livsstilssygdomme. Det er livsstilssygdomme som kræft, diabetes, overvægt og skader på nyrerne, som man mener at animalske proteiner med stor sansyndelighed medvirker til at skabe (kilder og henvisninger nederst på siden). Hvis du derfor gerne vil prøve at skære ned i de animalske proteiner, og op for proteiner fra planter, så findes der et hav af proteiner der er endnu bedre end de animalske – du får 4 af dem her:


Quinoa
Quinoa er høj i anti-inflammatoriske plantenæringsstoffer, som gør det gavnligt for menneskers sundhed i forebyggelse og behandling af sygdomme. Derudover indeholder quinoa små mængder af omega-3 fedtsyrer. Quinoa er desuden et komplet protein, da den indeholder alle ni essentielle aminosyrer – herunder de vigtige lysin- og isoleucinsyre som de fleste andre kornsorter mangler. Ligesom i de fleste andre korntyper, finder du også en masse fiber i quinoa. Skynd dig ned til din lokale grønthandler og få fat i dette korn, hvis du vil have bedste forudsætninger for at dyrke din sport!


almond-EarthleteNødder og frø
Der findes mange forskellige nødder og frø, og de er alle pakket med proteiner. Hampefrø, græskarkerner, cashewnødder, og pistacienødder har alle aminosyrer, som menneskekroppen har brug for. Når man kigger generelt på nødder og frø, har de alle rigtig mange aminosyrer – men nogle af dem er lave i aminosyren lysin. Derudover er nødder og frø utrolig sunde og fyldt med fibre, vitaminer og mineraler. Mandler indeholder for eksempel meget E-vitamin og calcium, mens cashewnødder har et højt indhold af kopper og zink. Nødderne og frøene har også et højt indhold af gode fedtsyrer, og hvis man gerne vil tage på i muskler, er det en sund og effektiv måde at få kalorierne ind på.


Grønne ærter
Denne grøntsag burde vi spise meget mere, hvis vi gerne vil være sunde og raske. Ærter har lidt stivelse og sukker i sig – og oven i det en hel masse vitaminer og mineraler. De har et højt indhold af K-vitamin, C-vitamin, B-vitamin, folat, fosfor, kobber, og fibre – derudover indeholder de alle de aminosyrer, som kroppen har brug for som byggesten – og derfor kan vi kalde dem et komplet protein.


Brune ris
Mange mennesker glemmer, at der faktisk er proteiner i alt – og det gælder også for ris. Faktisk er der en hel del proteiner i ris – og især i brune ris – som er en tand sundere, fordi de indeholder mere fiber og er mindre forarbejdede end almindelige hvide ris. Ris burde derfor være en vigtig faktor i din kost, da man umuligt kan komme i proteinmangel, hvis man husker at spise sine ris i løbet af dagen. Brune ris har desuden næsten lige så mange antioxidanter som blåbær og jordbær. Det bedste ved det hele er, at ris er meget billigt, og det betyder at du ikke har nogen undskyldning for at få alt, hvad din krop skal bruge.


Skrevet afCasper

Kilder:
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2521/2
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3095/2
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3141/2
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5707/2
http://cebp.aacrjournals.org/content/11/11/1441.full.pdf+html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19350341
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23988511
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583444
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24667136
http://nutritionfacts.org/video/the-protein-combining-myth/
http://nutritionfacts.org/video/protein-intake-and-igf-1-production/
http://nutritionfacts.org/video/which-type-of-protein-is-better-for-our-kidneys/
http://nutritionfacts.org/2013/02/14/animal-protein-and-igf-1/
http://nutritionfacts.org/video/why-is-meat-a-risk-factor-for-diabetes/
http://nutritionfacts.org/video/paleo-diets-may-negate-benefits-of-exercise/
http://www.bbc.com/news/health-34615621