Dit parforhold har betydning for din præstationsevne

Læg komælken på hylden og bliv sundere
September 21, 2016
Plantebaseret kost har positiv indvirkning på hård fysisk aktivitet
September 27, 2016
couple-earthleteKost, træning og målrettethed er ikke de eneste faktorer af betydning, hvis du vil opnå succes med din træning. Flere faktorer spiller ind, når du arbejder for at nå dit højeste niveau. Denne artikel tager dig ud af træningslokalet og væk fra køkkenet – ind i stuen og i soveværelset. Din partner har stor betydning for, om du føler dig mentalt styrket til at yde dit stærkeste.

Sunde relationer er en vigtig del af sundhed og velvære. Der er overbevisende dokumentation for, at stærke relationer bidrager til et langt, sundt og succesfuldt liv. Når man er i et godt og stærkt forhold, håndterer man eksempelvis stress meget bedre. I en undersøgelse med et omfang på over 100 personer, fandt forskere ud af, at det er lettere at gennemføre en stressende opgave og genstabilisere sin psyke, hvis man bliver mindet om mennesker, man har stærke relationer til. Tager man et kig på sammenhængen mellem udvikling af depression og forhold, er der også konklusioner at drage der. En følelse af ensomhed har længe været almindelig kendt som en forbindelse med depression, og forskningen støtter denne sammenhæng: En undersøgelse fra 2012 af brystkræftpatienter slog fast, at dem med færre tilfredsstillende sociale forbindelser oplevede højere niveauer af depression, smerter og træthed.

I forhold til sport og præstation er relationer også vigtige – som atlet er det vigtigt at være omkring folk, der tror på, at du kan opnå, det du sætter dig for. Ensomhed, depression og stress forekommer ofte hos atleten, da træning og konkurrence kan være mentalt trættende. Mennesker er naturligt sociale væsener – vi har brug for venskaber og positive relationer – ligesom vi har brug for mad og vand. Så det giver mening – hvis du vil præstere højt, må du have gode sociale relationer, der støtter dig.


Et godt forhold og det at bidrage med god, positiv energi

Når man skal karakterisere et godt forhold, kan det muligvis lyde en smule basalt. Nogle gange, er det sværere, end man lige tror at leve op til trækkene, der kendetegner et godt forhold. Derfor er det tit vigtigt, at man taler sammen om disse ting, hvis man føler den anden ikke lever op til ens egen forventninger. Det er vigtigt at sige, hvad man har behov for – og ikke blot forvente, at den anden ved det på forhånd.

  • Tillid; Dette er grundlaget for ethvert godt parforhold. Når du viser tillid til din partner, viser din partner tillid tilbage. Tillid hjælper dig og din partner med at komme igennem hverdagens små forhindringer. Med tillid kan man tage ansvar og kommunikere mere effektivt. Når du har tillid til din partner, kan du være åben og ærlig i dine tanker og handlinger, og du behøver ikke at spilde tid og energi på at fokusere på små bemærkninger og muligt skjulte tegn.
  • Gensidig respekt; Når du respekterer din partner, og værdsætter deres input og ideer til at optimere dagligdagen, så værdsætter de for det meste også dine input og ideer. Med samarbejde kan I udvikle løsninger baseret på kollektivt indsigt, visdom og kreativitet. Hverdagen bliver sjovere, når I respekterer hinandens behov.
  • Mindfulness; At være opmærksom på nuet. Tag ansvar for dine ord og handlinger. Man må også være opmærksom på sin partners følelser og humør. De, der er opmærksomme, er omhyggelige, og når du er opmærksom på følelser hos dig selv, men også din partner, påvirker de små negative følelser mindre, end hvis du ikke var opmærksom – og disse følelser udvikler sig til større problemer.
  • Åben Kommunikation; Vi kommunikerer hele dagen, uanset om vi snakker eller bruger vores kropssprog. Jo bedre og mere effektivt du kommunikerer dine planer, følelser og holdninger med din partner, jo bedre vil jeres relation blive. Alle gode relationer afhænger af åben, ærlig kommunikation. Snak før du får et negativt kropssprog, og husk på også at bruge positivt kropssprog, da dette ligeledes smitter af på partneren.
  • Spørg ind og vis interesse; En vigtig metode til at skabe tillid, respekt, mindfulness og få en bedre kommunikation er at stille din partner spørgsmål. Det fortæller din partner, at du har interesse for hendes/hans problemer – eller successer. Når man har succesoplevelser, vil man gerne fortælle om dem, og når man har problemer, skal de løses. Når du har spurgt ind til din partners dag, så er der også større sandsynlighed for, at din partner også vil høre om din dag – eller vil hjælpe dig med at løse dine problemer.

Skrevet afCasper