Plantbaseret kost – er det en ældgammel krigers diæt?

Mit mål var at slippe af med astma, så at jeg kunne træne ordentligt
December 1, 2014
Model og dyreven Johanne Mosgaard om kost & motion
December 10, 2014
Gladiatorernes kost har været genstand for omfattende forskning og afspejler samme vægtning mellem stivelse, protein og vegetabilsk føde, som nutidens læger spekulerer i forud for en atletisk kraftpræstation. Gladiatorerne var slaver og investeringsobjekter, hvis fysiske habitus var af største vigtighed.

Igennem historien har mænd og kvinder som har spist en diæt bestående af grøntsager, frugter og stivelse opnået nogle af tidernes største udfordringer. De ældgamle erobrer af Europa og Asien, herunder Alexander den Store (356-323 BC) og Genghis Khan (AD 1162-1227), som erobrede den vestlige verden, som vi kender den i dag, i hver deres respektive tider, spiste en diæt bestående af stivelse/kulhydrater.

“Caesars legion brokkede sig, når de havde fået for meget kød i deres diæt. De foretrak at træne til deres kampe på føde, baseret på fuldkorn.” – skriver John Mcdougall i The Starch Solution

Resterne af 60 Romanske gladiatorer, som kæmpede og døde for mere end 1,800 år siden i Ephesus, i det vestlige Tyrkiet var for nyligt fundet i et 200-kvadratmeter område langs vejen som førte fra byens centrum til Artemis templet.

Analyser af deres knogler for calcium, strontium og zink viste, at den pågældende tids fineste krigere fulgte en essentiel plantebasseret diæt. Bønner og byg dannede kostens grundlag, formentlig suppleret med andre kornsorter, frugt, og grøntsager. Nutidens læger har undersøgt kostens virkning på aktive personer, og her finder man også frem til at proteiner skal komme fra vegatabilske kilder – det fremmer præstationen og sundheden.

I vores moderne tider, er gladiatorer ofte refereret som ”hordearii” eller ”barley men”, siden barley var ernæringshovedparten som gav dem deres bemærkelsesværdige muskler og knogler, deres styrke og udholdenhed til at deltage i de ultimative sportsgrene som handlede om liv og død!


Kilder: The Starch Solution, John A. McDougall, MD, p.12