Er soja en dårlig ide, eller kunne det faktisk være godt for dig?

GUIDE: Sådan får du en god fordøjelse
februar 13, 2016
Dansk professionel fodboldspiller bliver plantebaseret og fortæller hvordan det gavner ham
februar 27, 2016
En af de mest kendte vegetabilske proteinkilder er soja, men denne proteinkilde er meget omdiskuteret. Nogle mener, at det er dårligt for kroppen, og andre mener, at man ikke behøver at være bange for sojaen. Sojabønnen bliver brugt til at producere mange forskellige madvarer som f.eks. sojamælk, tofu, tempeh, ”sojakød”, soja-proteinshakes, sojafløde og mange andre fødevarer.
Denne artikel er lavet med henblik på at finde ud af, hvad soja egentlig gør ved kroppen. På anerkendte videnskabelige hjemmesider, er kræft ofte omdrejningspunktet. Soja kan have en afgørende betydning for kræftpatienter, da man mener, at soja kan have en helbredende effekt. Det lyder sikkert for godt til at være sandt, men lad os nu kigge igennem flere undersøgelser som fortæller hvorfor at soja skal være en del af din kost.

1455394695_resolutions-22 – Undersøgelser har vist, at i den patientgruppe, hvor man spiste sojaprotein, blev kræften reduceret, og hos kvinder blev chancen for at udvikle brystkræft mindsket. Mange af disse studier er lavet i Asien, hvor man har et højere indtag af sojaprodukter. I asiatiske lande er chancen for at udvikle kræft meget mindre end i vestlige lande, hvor man stort set ikke indtager sojaprodukter. I flere af de kinesiske undersøgelser konkluderer de, at kvinder der indtager sojaprodukter har en langt mindre chance for at dø af brystkræft. [2] [3] [4] [5] [6]

– Lad os kigge på fedme og soja. En stor undersøgelse viser, at giver man en gruppe sojaprotein og en anden mælkeprotein (casein), vil sandsynligheden for opbyggelse af fedt være størst hos dem, der indtager mælkeprotein. [7]

– Andre lignende undersøgelser viser, at når man begynder at inkorporere soja i sin kost, så styrker det nyrefunktionen, så udover fordelene ved et vægttab, optimerer nyrerne også deres evne til at rense blodet i kroppen. Studiet, der omhandlede forbedring af nyrefunktion, blev lavet på kvinder, som var blevet diagnosticeret med lav nyrefunktion, hvilket gør det endnu mere opsigtsvækkende. [8] [9]

– Der er tilmed undersøgelser, der viser, at soja kan sænke kolesterolet, og der er eksempler på personer med type-2 diabetes, der har fået det markant bedre, efter at soja blev deres primære proteinkilde. [10]

– Når kvinder bliver ældre kan de komme til at lide af calciummangel, det kan resultere i, at de udvikler osteoporose(gigtsygdomme). Man har fundet ud af, at sojamælk kan bruges til at reducere symptomerne. Selvom der godt nok er mere calcium i komælk, så har kroppen meget lettere ved at optage calcium fra sojamælk. [11]

 

Hvordan du burde implementere soja i din kost

Mange sundhedsbeviste atleter er begyndt at bruge soja som deres proteinkilde. Grunden til dette er fordi, soja har den helt rigtige fordeling af fedt og proteiner. Sidst men ikke mindst, så har de lande, der spiser meget soja langt færre livstilssygdomme, end lande hvor der ikke bliver spist soja. Men man skal huske på, at soja ikke skal være den centrale del af ens kost, da det ikke er nødvendigt med så meget protein, som soja indeholder – kulhydrater er den vigtigste del i kosten. I de lande, hvor gode kulhydrater og stivelse er en central del af kosten, er der også en lavere forekomst af livsstilssygdomme. [12]

For at slutte det hele af, så har sojaprodukter rigtig gode proteiner, som man kan bygge sin kost på. Derudover har sojabønnen overraskende mange forskellige vitaminer og mineraler. Der er bl.a. vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin K mm. Derudover indeholder soja også vigtige mineraler som f.eks. Calcium, magnesium, fosfor og kalium. Der findes selvfølgelig et hav af undersøgelser og holdninger. Her har vi prøvet at finde frem til nogle undersøgelser som man kan stole mest på, og uden at læger og forskere er blevet betalt til at finde et specifikt resultat. Det kan være at du kender til andre undersøgelser som er for eller imod, så kan nu selv finde frem til hvad du hælder mest til. De undersøgelser som er blevet brugt til artiklen kan du finder forneden. [1]


1455394340_resolutions-07

– [1] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=17
“Vitaminer and minerals in soybeans”

– [2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648714
“In this large study of combined data on US and Chinese women, postdiagnosis soy food consumption of ≥10 mg isoflavones/d was associated with a nonsignificant reduced risk of breast cancer-specific mortality and a statistically significant reduced risk of recurrence”

– [3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176606
“Soya foods may protect against the development of breast cancer. Insulin-like growth factor (IGF)-1 is under investigation as a possible link between nutrition and cancer. We examined the effect of soya foods on circulating IGF-1 and IGF binding protein (BP)-3 levels among 196 healthy premenopausal women in a 2-year randomised nutritional trial.”

– [4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22524810
“Our study shows the soy food intake is associated with longer survival and low recurrence among breast cancer patients. A cohort study with a larger sample size and long term follow-up is now needed.”

– [5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22631686
“The present study suggests soy intake is associated with a significant reduced death risk of breast cancer in Chinese population.”

– [6] http://uir.ulster.ac.uk/23643/
“Overall, these studies indicate that soy foods consumed at levels comparable to those in Asian populations have no detrimental effects on risk of breast cancer recurrence and in some cases significantly reduce the risk. Importantly, soy does not appear to interfere with tamoxifen or anastrozole therapy.”

– [7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2200634/
“To determine if a supplement of soy protein improves body composition, body fat distribution, and glucose and insulin metabolism in non-diabetic postmenopausal women compared to an isocaloric casein placebo. A daily supplement of soy protein prevents the increase in subcutaneous and total abdominal fat observed with an isocaloric casein placebo in postmenopausal women.”

– [8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24877660
“Six-month consumption of whole soy tended to have a modest improvement of renal function in prehypertensive postmenopausal women with lowered renal function.”

– [9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9647497
“Blood urea nitrogen, urine urea nitrogen, protein catabolic rate, and 24-hour urine creatinine and phosphate were lower on the VPD/soy than on the APD/meat.”

– [10] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15284369
“Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. ISP consumption led to changes of -9.5% in urinary albumin excretion (P < 0.0001), -0.45 in the total-to-HDL-cholesterol ratio (P < 0.05), -0.20 in the LDL-to-HDL cholesterol ratio (P < 0.05), and +4.3% in HDL cholesterol (P = 0.0040).”

– [11] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=20460239[uid]
“Calcium loss after menopause increases the risk of osteoporosis in aging women. Soymilk is often consumed to reduce menopausal symptoms. This study compares calcium absorption from soymilk fortified with a proprietary phosphate of calcium versus absorption from cow’s milk.”

– [12] https://www.drmcdougall.com/misc/2005nl/april/050400pusoy.htm
“Soy-food consuming populations of people, like the Chinese and Japanese, have a much lower incidence of heart disease, osteoporosis, and cancer of the breast and prostate.”


Skrevet af
Skærmbillede 2016-02-25 kl. 14.10.17