Alle snakker om det, men hvad er proteiner egentligt?

Vi har forstået det – mindre kød! Men hvad med mælk?
April 23, 2014
Nikola Nedic fortæller om sine erfaringer med, at vælge planteprotein fremfor animalske proteiner.
September 15, 2014
almond-EarthleteDet spørgsmål der bliver diskuteret mest er: “Hvor får du proteiner fra?” Men hvad er proteiner? Hvor tit skal man opsøge proteiner i løbet af en dag? Hvornår virker proteiner bedst for kroppen? Der er simpelthen så mange spørgsmål om proteiner, og mange er forvirret.

Hvad er Aminosyrer?
Aminosyrer er byggesten for proteiner og det der starter eller stopper reaktioner i din krop. Din krop laver de fleste af aminosyrerne ud af forskellige fødevarer som du har spist. Disse kaldes essentielle aminosyrer, de er kun tilgængelige via kosten, de resterende aminosyrer kan kroppen selv syntetisere.

Proteiner er vores biologiske byggesten. Sådan forholder det sig hos alle levende organismer. Protein fungerer som et komponent i vores krop. Proteinerne optræder her som nogle lange kæder, der er sammensatte af aminosyrer. Måden disse er forbundet til hinanden er gennem peptidbindinger. Disse bliver gennem kemiske processer i kroppen nedbrudt i mindre dele, og de adskilte aminosyrer bliver frigivet individuelt, så kroppens behov bliver dækket. Det er faktisk protein, der holder det hele sammen.

De 20 aminosyrer, som er nødvendige for vores krop er der 9 af dem, som vi ikke selv kan danne. Disse kaldes for de essentielle og ikke-essentielle aminosyrer. Vi mangler nemlig de enzymer, der er med til at danne netop disse aminosyrer. Derfor er den eneste måde vi kan få dem på gennem vores kost.

Hvad er Proteiner?
Ét protein er 100 aminosyrer der hænger sammen; tænk på en perlekæde med 100 perler. Ordet “protein” er betegnelsen for 100 aminosyrer, hvilket er lige så eksotisk som ordet “Century”, betegnelsen for 100 år. Proteiner er i enzymer. Enzymer er overalt.

Proteiner har rigtig mange vigtige funktioner i menneskets krop og f.eks. så er hår og negle opbygget af proteiner. Proteiner er også en vigtig del af vores muskler, og hjælper til at restituere dem efter brug. Proteiner er desuden med til at sørge for, at kroppens celler holder deres form. I nogle tilfælde bruges de som en slags ’veje’ til at transportere forskellige molekyler rundt inde i cellerne. Derudover findes der også proteiner, som sørger for, at alle de forskellige celler i kroppen kan ”snakke sammen” og på den måde samarbejde.

Hvad er Enzymer?
Enzymer, for at holde det enkelt, er de stoffer, der bygger ting op og bryder ting ned. For mange år siden blev Enzymer  opdaget af de tyske øl producenter, der forsøgte at finde ud af, hvordan det kunne være at korn, humle, vand og gær blev forvandlet til øl. Det de gjorde var, at de ved at tilføje hver ingrediens i deres øl enkeltvis, fandt de ud af at der først skete noget indtil de tilføjede gær. Gær er et enzym. Enzymer er proteiner som katalyserer reaktioner som opstår inde i vores celler.

Kan man få nok proteiner fra planter?
Hvis du tænker dig om, så giver det mening at der er masser af proteiner i planter. Hvis planter ingen protein havde, og du har brug for protein til at vokse dig stor og stærk, hvordan kan dyr som elefanter, gorillaer og okser, som er store og stærke kun spise planter? En varieret plante-baseret kost kan naturligvis støtte en stor, stærk krop. Et typisk voksenbehov er mellem 46 og 56 gram protein per dag. En vegansk bodybuilder kan sagtens nå så højt som 300 gram protein per dag – alle fra en plantebaseret kost! Og hvad med at få alle de essentielle aminosyrer vi har brug for? Det er ikke et problem! De vegetabilske fødevarer, man spiser i løbet af dagen vil forsyne kroppen med alle de essentielle aminosyrer, der er nødvendige for at skabe proteiner, præstere og restituere – man har ikke brug for særlige kombinationer af fødevarer!

“Hvad? Siger du spis ‘ikke’ animalsk protein?”
Ved brug af meget animalsk protein i sin kost, fremmer det muskelvækst ved at ændre hormoner og gøre testosteron mere aktivt, det betyder også at du provokerer og accelerer cancer vækst og din krop vil hurtigere føle sig syg og ældre. I kød er der et højt indhold af fedt og fuld af miljøbelastende stoffer, så at blive stærk på den måde, kan have sin pris. Dette er grunden til mange sportsfolk, der indtager en stor mængde animalsk protein kan have fordøjelsesproblemer og nemt blive syge.

Man skal også huske på at kroppen har brug for fibre, vitaminer, mineraler for at få maksimal udbytte af sin krop og træning, hvis man f.eks. får proteiner via planter, så får man også samtidig mange af de vigtige vitaminer, der gør at du kan præstere bedst..

Læs videre her, hvis du vil lære endnu mere om, hvor du finder de bedste proteiner:

Disse 4 proteinkilder er endnu bedre end animalske

proteiner_billed_casGrass

 

 

 

Kilder:
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/myths-and-facts-of-vegan-nutrition-in-bodybuilding/
http://www.onegreenplanet.org/vegan-health/protein-in-a-plant-based-diet-a-vegan-bodybuilders-perspective/
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/breaking-down-protein-do-you-really-need-all-that-much/