Fighteren Nana Friis: Plantebaseret kost ændrede mit mentale velvære

Svar på de 6 største myter om kost og brystkræft
October 8, 2016
Daniel gik fra overvægtig vegetar til veltrænet veganer
October 25, 2016
profil_nanafrissDet var ikke blot Nana Friis’ energiniveau til træning, fysiske velvære og -overskud, der blev bedre, da hun skiftede til en plantebaseret kost. Den plantebaserede livsstil har hjulpet Nana til at forstå, hvad hendes krop virkelig har brug for. Og det har givet hende ro i sindet.

I årevis kæmpede Nana Friis med noget, som mange måske kan nikke genkendende til, men som ikke nok taler højt om: Hun stressede over, hvad hun skulle spise. Nana fortæller, at hun længe kæmpede med at finde ud af, hvad hendes krop havde brug for, hvad der gjorde hende glad, hvordan hun blev stærkest muligt og kom til at se bedst ud. Nana afprøvede i disse år alverdens diæter, som kun virkede i kortere perioder – herunder low-carb-diæten – hvilket i sidste ende resulterede i minimalt overskud på energikontoen, når hun trænede, hvilket hun gjorde op for med falske energiindsprøjtninger, koffein-tilskud, der skulle holde hendes energiniveau oppe.

”Det skabte så meget rod i mit sind, og jeg kunne ikke slappe af, fordi jeg hele tiden skulle være på vagt over min krops reaktion på den mad, jeg spiste.”

Nana fortæller, at hun havde mange maveproblemer, var på heftig medicin derfor og konstant afprøvede nye kostplaner, der skulle hjælpe hende. Men intet gjorde. Så startede hun på uddannelsen Ernæring og Sundhed, og her fik hun pludselig nyt perspektiv på det hele – fra dyrevelfærd, klode og klima til mad og medicin. Hun valgte at stoppe med al medicin, mælkeprodukter og rødt kød – og allerede da begyndte hun at mærke en forskel.
nanafriis_b1_2Det var dog først efter endnu et sygdomsforløb med allergier, intolerancer og akutte indlæggelser, at Nana Friis, som længe havde snuset til plantemad, valgte at spise udelukkende plantebaseret i 10 dage. Da de 10 dage var gået, gik det op for hende, at hun havde det bedre, sov bedre og hendes symptomer på sygdom var på vej væk. Om sygdomsforløbet siger Nana, at det gjorde hendes hverdag til et rent helvede – hun isolerede sig fra omverdenen og kunne ikke spise med andre, fordi hun fik det elendigt.
”Det skabte så meget rod i mit sind, og jeg kunne ikke slappe af, fordi jeg hele tiden skulle være på vagt over min krops reaktion på den mad, jeg spiste”, fortæller Nana Friis.

”Spis så tæt på naturen som muligt – husk på, at vi er store levende organismer, som har behov for det samme som alle andre levende organismer har brug for – næring i store mængder, levende bakterier, klorofyl mm.”

I dag er situationen dog en ganske anden. Nana fortsatte som plantebaseret efter de 10 dage og forklarer, at hendes forhold til mad nu er afslappet – fordi hun i dag kan spise, hvad hun vil, når hun vil det. At spise en naturlig, sund og næringsfuld kost har hjulpet hende ud af sygdommen og alle de psykiske hovedpiner, der fulgte med denne. Hun tilføjer desuden, at hun aldrig har haft så meget energi og følt sig bedre, som hun gør i dag og pointerer, at hun også har kunnet se store forandringer på sin træning. Til næste år starter Nana på studiet Medicinal Biologi, så hun kan tillære sig det, det kræver at kunne arbejde og forske i plantebaseret ernæring som sygdomsforebyggelse. ”Jeg ville ønske, at alle andre også prøvede en plantebaseret kost”, afslutter hun.

Læs mere om Nana Friis i hendes Earthlete Eliten bio.

Skrevet afAmalie_M

 

 berries-shake_fruits_1000x400px