GUIDE: Sådan får du en god fordøjelse

Se hvordan atleten Niclas spiser, når han har fokus på styrketræning
December 3, 2015
Er soja en dårlig ide, eller kunne det faktisk være godt for dig?
February 25, 2016

Besvær med fordøjelsen er en af de ting, vi sjældent taler om. Alligevel har ca. 20 % af befolkningen forstoppelse, 10 % bruger afføringsmidler, og fænomenet ”irritabel tyktarm” er boomet de sidste par år.

Problemer med maven påvirker i høj grad din sundhed, dit humør og dit velbefindende, så derfor har jeg lavet denne guide til dig for at komme maveproblemerne til livs én gang for alle. Det er ofte flere forskellige faktorer der spiller ind på, hvor godt din fordøjelse virker. Vores moderne livsførelse med dårlig kost og en stresset livsstil er udfordrende for vores sensitive tarme, så derfor skal vi både omkring det du spiser, og dit stressniveau. Jeg har her listet 5 ting der er alfa og omega for en sund, regelmæssig og stærk fordøjelse.

 

1455394251_resolutions-03Gode toiletvaner

Tarmen skal tømmes hver dag, og gerne 2-3 gange om dagen, hvor morgenen er det mest naturlige tidspunkt. Sørg for at lytte til din krop og gå på toilettet så snart den beder dig om det. Jep, også selvom du sidder i vigtigt møde – din krop kommer i første række. Giv dig god tid på toilettet uden at stresse, så maven ikke går i stå.


1455394267_resolutions-18Husk dit vand!

Et stort glas vand når du står op hjælper kroppen med at rense ud efter en god nats søvn. Drik 2-3 liter rent vand (ikke juice, kaffe eller sodavand) fordelt over resten af dagen – dog ikke til måltiderne! Vand til måltidet kan nemlig fortynde din mavesyre og derved svække fordøjelsen, så gem det til bagefter.


1455394695_resolutions-22Kig på kosten

Det allervigtigste for en sund fordøjelse er naturligvis din mad.

SPIS: Grøntsager, frugt og grove kornprodukter, som er fyldt med fibre og får tarmene til at arbejde. Ingefær, hvidløg, krydderurter og cayennepeber er ren medicin for fordøjelsen!

UNDGÅ: Al junkfood, stærkt opvarmede olier og kød – især, hvis du lider af forstoppelse. Kød indeholder nemlig ikke fibre, og derfor er det ekstremt tungt for fordøjelsessystemet at arbejde med. Kig også på intolerancer overfor hvede, gær og mælk. Mælkeprodukter kan erstattes af produkter lavet på soya-, kokos eller cashewnødder.


1455394310_resolutions-02Motion

Bevægelse er top vigtigt for at holde gang i peristaltikken – altså tarmbevægelserne.
– og nej, det behøver ikke at være hård træning. Gåture, løb og yoga er det allerbedste for at få gang i maven!


1455394340_resolutions-07Stress af

Vores nervesystem og tarmsystem hænger uafløseligt sammen, og derfor går stress lige i maven og ”lammer” dit fordøjelsessystem, når du kører på et for højt niveau. Hold derfor øje med din vejrtrækning. Mærker du at din vejrtrækning sidder oppe i brystkassen, så få det straks ned i maven med dybe åndedrag. Lær også at trække på skuldrene og sige ”pyt” til det der ikke går som planlagt, og som du alligevel ikke kan kontrollere. Hav helt konkret fokus på ro, god tid og luft i din kalender.


1455394371_resolutions-24EKSTRA

Hvis du vil give maven og fordøjelsen lidt ekstra kærlighed, så investér i et godt probiotikaprodukt. Mælkesyrebakterierne hjælper med at bekæmpe de dårlige bakterier i tarmen, og giver en ekstra hånd når din tarm er belastet.


Skrevet af gæste-bloggeren Carolina Johansson

Carolina Johansson