Guide: Veganske jakkesæt til trænede mænd

Rødbede Chiagrød
juni 5, 2017
Sådan overbeviser jeg folk om, at det er muligt at være veganer og atlet
juni 6, 2017

På billedet ses den plantebaserede model Nicklas Kingo

Om man er veganer, træner meget, er sund eller går op i sin krop, kommer der altid et tidspunkt i en mands liv, hvor man skal bruge et jakkesæt. Det kan være, man er blevet inviteret til en begivenhed eller bare har lyst til at se ekstra skarp ud på sin første date.
Det kan dog være sværere for mænd, der muskeltræner, at finde noget på hylderne, som passer. Og ønsker man ikke at købe animalske materialer, stiger sværhedsgraden lige en tand mere. Det er dog slet ikke umuligt!
Med denne guide vil du blive godt klædt på til at købe dit næste ’veganske’ jakkesæt og tilbehør – om du er muskuløs eller ej.

Veganske jakkesæt

Stoffet, som jakkesættet er lavet af, definerer, om det er vegansk eller ej. De mest populære stoffer, som ikke stammer fra dyr, er bomuld, hør og polyester. Heldigvis skal ethvert stykke tøjs materialesammensætning oplyses inde i selve tøjet – oftest finder du denne information på vaskeanvisningen.

Bomuld
Bomuld er det blødeste og mest luksuriøse veganske stof. Det er åndbart, og man bevæger sig godt i det. Det kan dog hurtigt blive ’rynket’ og kræver derfor, at man stryger det oftere.

Hør
Hør – eller linen som det ofte kaldes – er ultra let og holder nemmere på kulden til en varm dag. Det får dog hurtigt folder og endnu hurtigere pletter, så det skal oftere til renseriet for at bevare det skarpe look. Det bliver oftest set som mindre formelt og egner sig bedst til en casual stil.

Polyester
Polester er et syntetisk stof, som er kendt for ikke at være så åndbart. Det ’rynker’ mere end bomuld, men mindre end hør, og giver en form for glans til jakkesættet. Pas dog på! Det er ofte blandet med uld for at spare penge, så tjek altid tøjets label.

Læder
At undgå læder er heldigvis ikke et stort problem, da imiteret læder ligner og føles som rigtigt læder på mange områder. Det kan være lidt sværere at finde, og derfor kan man med fordel bruge Google til at finde frem til sko og bælter, med vendinger som ”faux-læder”, ”falsk læder” eller ”imiteret læder”. Giver det ikke det store resultat, kan man være nødt til at søge efter det engelske udtryk ”faux leather” for at opnå større resultater.

Der er heldigvis en masse fine bælter, som ikke er lavet af læder eller faux-læder, men habitsko er oftest sværere. Lykkes det ikke at finde et par i imiteret læder, kan man bryde reglerne og smide et par fine sneakers på – det giver et mere casual og hipt look.

Husk knapperne!
Mange glemmer helt knapperne, men flere dyrere jakkesæt har knapper lavet af horn. Så spørg altid skrædderen eller sælgeren, hvad de er lavet af. Heldigvis er plastikknapper meget holdbare og kan fås i mange flotte designs.


Jakkesæt til muskuløse mænd

Hvis du træner meget og opnår en vis muskelmasse, kan det være svært at finde tøj, der passer perfekt. Grunden til det er, at tøj oftest er designet til den ’gennemsnitlige’ mand, som ikke træner for at opnå større muskelmasse – eller slet ikke træner.

Dette er ikke et stort problem, når man køber items som t-shirts og sweatpants, men når det gælder jakkesættet, som jo sjældent er stretchy, kan det være en smule mere vanskeligt at finde et med en perfekt pasform.

Her er nogle tips til de mere muskuløse mænd:

Den nemmeste vej til et perfekt fit er at få det skræddersyet. Der kan man også vælge stof, så man er sikker på, at det er vegansk og på samme tid bæredygtigt. Dyre jakkesæt holder ofte længere, så man ikke skal skifte det ud efter et par år.

Denne løsning er dog ikke altid billig, men flere danske hjemmesider tilbyder en skrædderservice, hvilket ofte er billigere end i butikken. Man skal bare huske sit målebånd inden, man går i gang. Her er et par eksempler:

Suitopia

Tailorstore

Brugte jakkesæt
Vil man have et jakkesæt, der er vegansk og bæredygtigt, uden at tømme pengepungen, kan man med fordel se i genbrugen eller købe brugt tøj på nettet. Ofte passer folk godt på dem, så de ser næsten nye ud.

Her er nogle gode råd, til når du køber brugte jakkesæts og andet tilbehør på nettet og i genbrugsbutikken:

  • Brug denne guide til at se, om tøjet sidder, som det skal, og om farverne passer til resten af din garderobe. Det er fx dumt at købe et slips, der kun passer til en af dine skjorter, for så har du en grund til at købe et til.
  • Det vigtigste er, at jakken passer godt ved skuldrene, og hvis du er muskuløs, er det en god idé at undgå skulderpuder. Det er altid billigere at få rettet ærmer og længde hos en skrædder. Husk også, at det er nemmere at få tilpasset et for stort jakkesæt end et der er for småt.
  • Sørg for, at bukserne ikke er for stramme ved benene, hvis du er muskuløs, da det kan få dem til at se tyndere ud end resten af kroppen. Taljen er altid billigere at få ordnet hos en skrædder.
  • Tjek, at slipsets bredeste punkt ikke er bredere end reversen på din blazer.
  • Spørg genbrugsbutikkerne, om de har slipseklemmer. Nogle butikker har et flot udvalg gemt væk til billige penge, så det er en ting, du kan spare mange penge på ved at købe brugt. Husk at tjekke, at de ikke er bredere end dine slips, inden du køber dem.
  • Tænk kreativt. Finder du en brugt skjorte, som passer perfekt, men ærmerne er for korte, kan du smøge dem op og smide en vest over.

Nu er du forhåbentligt godt klædt på til at købe dit næste veganske jakkesæt, om du er muskuløs eller ej.


Skrevet af
Frederik Drost, Katoni.dk

Model: Nicklas Kingo Malta Rasmussen, www.nicklaskingo.net