“High Carb, Low Fat”-sportsmand smadrer myten om en høj protein-diæt

5 madvarer som jeg ikke kan undvære i min dagligdag
March 27, 2016
Dette er hvad jeg spiser, når jeg skal være kampklar!
April 2, 2016

bellevue-tri1I min rejse mod en bedre fysisk form, stod det hurtigt klart, at kosten spillede en betydelig rolle for en optimal præstation. Før sommeren 2014, hvor jeg blev veganer, havde jeg en idé om, at ris, kylling, proteinpulver og salat nok skulle kunne klare mig igennem de udfordringer jeg bød min krop. Det fik mig også igennem et marathon og et par halvmarathons, samt gav en udmærket styrke når jeg dyrkede styrketræning.

Min umiddelbare tanke, da jeg tog springet ud i en plantebaseret kost var, at jeg ihvertfald skulle have nok protein, når jeg nu dyrkede så meget sport! Med minimum 5 træningsdage om ugen med løb og styrketræning tænkte jeg, at protein ihvertfald ikke måtte blive et problem. Med denne herskende fitness-diskurs i baghovedet, erhvervede jeg mig derfor hurtigt nogen poser proteinpulver fra det da nyopstartede Earthlete.

I kraft af at stå med benene i 2 lejre – styrketræning og udholdenhedsidræt – bed jeg dog hurtigt mærke i, at der i den plantebaserede mad groft sagt hærsker 2 filosofier, når det kommer til præstationsoptimerende kost.

På den ene side var der bodybuilderne og powerlifterne, der prædikede højt proteinindtag og moderat kulhydrat og fedtindtag. På den anden side var langdistanceløberne og cyklisterne, der prædikede højt kulhydratindtag og minimalt fedt og proteinindtag. Fælles for begge lejre var, at kalorieindtaget skulle være højt!

Da mit fokus i begyndelsen af 2015 var at optimere mit løb, cykling og svømning frem mod min første halve ironman, begyndte jeg at tage udgangspunkt i en høj kulhydratholdig diæt. Min fordeling af makronæringsstoffer vil jeg i denne periode estimere til Glad-905x1024_2omtrænt 75-80% kulhydrat, 10-15%protein og 10-15% fedt. Det fungerede rigtigt godt. En høj kulhydratholdigt diæt er i mine øjne optimalt for at præstere godt, når det kommer til udholdenhedsidræt.

Efter en 2015 sæson med masser af triatlon, frugt, kartofler og ris begyndte jeg efter sæsonafslutningen at træne langt hårdere, når jeg var udenfor og styrketræne calisthenics. Mit mål var ikke nødvendigvis at blive større, men derimod stærkere, for at blive bedre til akrobatik, parkour og OCR (Forhindringsløb). Jeg trænede styrketræning udendørs 3 gange ugentligt, med løb og/eller cykling 2 gange ugentligt og fortsatte stadig med min high-carb diæt. Altså stadig masser af frugt, ris og kartofler, og ingen olie og salt. Jeg fortsatte altså med at spise, som da jeg trænede store mængder udholdenhedsidræt, uden at skele til hverken proteinindtag eller fedtindtag. Til min egen overraskelse, tog jeg fra december 2015 til marts 2016 ca. 4 kg på og gik fra 61kg til 65kg. Min fedtprocent forblev den samme, og jeg blev markant stærkere.

De yderligere fordele ved at indtage så store mængder kulhydrat er, at jeg altid er positiv og klar i hovedet. Samtidig har jeg altid energi og lyst til at styrketræne, løbe, cykle, svømme, læse og skrive.

Dette indlæg er et uddrag fra Casper Christiansen’s egen blog-indlæg “High carb udholdhenhedsidræt og styrketræning” – læs en meget mere detalieret version på hans hjemmeside ved at trykke her!