Vi har forstået det – mindre kød! Men hvad med mælk?

Alle snakker om det, men hvad er proteiner egentligt?
August 15, 2014
Vores overbevisning peger i retning af, at plantebaseret kost vil blive en ny trend. Den gør op med forestillingen om, at proteinkilder kun er et synonym for kød og mælkeprodukter. Det er ved at være normalt at høre om at kød ikke er verdens sundeste madvare. Ole Færgeman er pensioneret hjerteoverlæge fra Aarhus Universitetshospital, men det har ikke dæmpet hans engagement i folkesundhed, han siger: “Kød, som bliver indtaget i de kæmpemængder, som vi gør i Danmark, bidrager til fedme, sukkersyge, visse former for kræft, især i tyktarmen, og til hjerte-kar-sygdomme, siger han.” – Men hvad med mælk? 

calf-362170_640Hvad angår mælkeprodukter, så er det at drikke mælk først og fremmest en kulturel ting her i norden, da vi har drukket det igennem årtier, er vi vant til denne tilgang, taget i betragtning af at 90% af Asiens befolkning er laktoseintolerante. At drikkemælk er ”anderledes” og unaturligt, hvis man ser lidt objektivt på problemstillingen, så kunne man i princippet drikke kamelmælk, gedemælk eller andre former for mælk i lige så stort et omfang, men man vælger koens mælk, da den er det mest oplagte i følge vores samfund og kultur.

Mælk fra køer og andre dyr er skabt til dyrets afkom og ikke til os. Når vi mennesker begynder at fylde os med komælk, indtager vi en overdosis af fedt. Men det er ikke kun det fede i mælken der bidrager til vores fedme, det er nemlig også proteinerne og vækst hormonerne. Husk også på at mejeri produkter er sat i forbindelse med øget kræft risiko, mælke produktionen er virkelig dårlig for vores klima, og animalske fødevarer stresser drikkevandsressourcer på globalt plan.

Prøv rismælk, sojamælk, hvedemælk, mandelmælk eller hasselnødmælk. Du kan bruge disse plante-mælk som erstatning, og mange mener at de faktisk også smager bedre.


Hvis komælk er beregnet til en kalv, hvordan får jeg så proteiner?

Der er masser af måder man kan opnå sit protein behov på. Hvis man skærer kød væk fra sin kost, eller bare mindsker det i sin hverdag, så skal man ikke være nervøs for ikke at opnå sit protein behov. Alle grønsager indholder proteiner, og for at nævne nogle eksempler, har bønner, ærter, havregryn, spinat meget protein i sig. Hvad mange ikke ved så indholder ris og kartofler nok proteiner i et måltid –  men husk at det altid er bedst at spise varieret, så man får mineraler og vitaminer fra alle grønsager og frugter.

Hvis man dyrker sport, løber, går i fitness eller bare er meget aktiv i sin hverdag kan man også få dækket sin ekstra proteinbehov via planter. Der findes masser af protein supplementer, hvor i der ikke findes animalske proteiner. Dem som spiser en kost med animalske proteiner bruger også protein supplementer efter træninger.

Ingen mælk – men hvor får jeg så calcium fra?
For at vende tilbage til endnu en association folk har med mælk. De fleste ville nok komme i tanke om, at mælk er en direkte kilde til calcium, som gør vores knogler stærkere. Ja, calcium har positive effekter for vores knogler, men vi skal tænke på planter med henblik på at få dækket sit kalcium behov. Calcium bliver ikke produceret i et dyr, men kommer faktisk fra jorden, da det er et mineral. Grunden til at der er calcium i planter er fordi at planter absorberer det fra jorden, igennem rødderne (Læs mere om mineraler og Calcium her). En af de gode konsekvenser ved at vælge planteproteiner fremfor animalske proteiner er, at de er helt frie for kolesterol.

greenløb1


Ole Færgeman – dr.dk:
http://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/2014/05/02/072508.htm)

https://ing.dk/artikel/topforsker-advarer-tre-glas-maelk-om-dagen-oger-risikoen-kraeft-109278

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15546911

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2300498

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22043817

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23141754

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15067979