Jeg lever et liv helt uden alkohol

Frederikkes transformation: Tabte 25 kg efter at have ændret kost og træning
March 28, 2017
HAPS! Brandlækre Banana Snacks
April 11, 2017
Jeg er fra årgang 91 og jeg har levet uden alkohol hele mit liv. Grundene til det er mange, men det kræver dedikation og store nosser ikke at blive fristet. I det danske samfund er det accepteret, at man drikker, og for at være en del af normen, skal man drikke meget. Danmark er et af de lande, hvor man drikker mest, også i de miljøer, hvor man ikke burde drikke så meget. I dette blogindlæg vil jeg fortælle min historie om ikke at drikke. Jeg vil komme ind på de oplevelser jeg har haft som atlet og ung i en kultur, der er præget af fest og druk. Jeg vil fortælle, hvorfor jeg valgte det fra, og hvad jeg har fået ud af det. Til sidst vil jeg gerne fortælle, hvordan det har været ikke at drikke, når alle andre gør det – for det har ikke altid været nemt. Dette er min alkoholfrie historie:

Danmark er et festglad land, og når der er weekend – skal de unge mennesker i byen. De skal ud og slippe sig løs, og gøre de ting som de ikke ville ture gøre, hvis de ikke var beruset. Nu om dage begynder man allerede at drikke alkohol, når man er 12 gammel, og det er ved at være normalt, at man tager en øl sammen med sine forældre, når man er 15 år. Børn drikker sammen og de voksne giver børnene lov, fordi deres venner også gør det. Man skal lære at drikke, og hvis du ikke har lært det i gymnasiet, så tvinger kulturen dig til at lære det dér. Jeg blev inviteret til de første fester med alkohol i folkeskolen, og jeg følte, at jeg blev presset af venner til at drikke i gymnasiet. Siden gymnasiet har jeg befundet mig i en verden af sport og her har jeg mødt mange atleter og trænere som har drukket, og de har drukket meget. Man skulle ikke tro det, da man forbinder sportsfolk med sundhed og dedikation, men når der er en friweekend fra sport – så rammer mange byen som det første.

Jeg har valgt alkohol fra. Det gjorde jeg også, da jeg gik i gymnasiet, og det gør jeg også nu, når jeg engang imellem går til en privat fest. Jeg valgte det fra, da jeg ikke kunne se meningen med det. Mit mål er at kunne være 100 % mig selv, når jeg er sammen med familie, kæreste, barn og venner. Det jeg har lagt mærke til er, at mange unge ikke lærer at være sig selv, da de ikke tør at være snakkesalige, humoristiske og kærlige, når de ikke har drukket. Mange føler, at man bliver nødt til at holde en facade i dagligdagen, og denne facade tør man først ændre, når man drikker. Jeg ville gerne leve mit liv uden denne facade, uden at skulle opføre mig på en bestemt måde for at være en del af sammenholdet. Jeg ville være mig selv hele tiden.

Det var også i gymnasiet, at jeg valgte at fokusere på sport, og jeg har altid levet efter en regel som hed, hvis du gør det alle de andre gør, ender du som alle de andre. Jeg havde nogle mål med min sport. Jeg ville have en kontrakt, og jeg ville se, hvordan livet var som professionel. Når de andre drak fredag aften, var jeg til træning fredag aften. Derudover forbandt jeg alkohol med at være usund, en rigtig atlet er ikke usund, og derfor var alkohol et no-go for mig.


Jeg har fået rigtig meget ud af at have sagt nej til alkohol

Det vigtigste for mig er, at jeg har lært at være mig selv i alle situationer af livet. Jeg tør at have det sjovt og være humoristisk hver eneste dag, jeg tør smile til alle, jeg føler mig meget sund, jeg har opnået store sportslige præstationer, jeg har fundet en kæreste og har venner, som er ligesindet og har værdier som jeg holder af. Jeg har ikke humørsvingninger, jeg vågner op hver dag og er klar til udfordringerne, jeg holder af udfordringer, jeg kan takle modgang og hårde situationer. Livet uden alkohol har givet mig utrolig meget, og hver gang, at nogen tilbyder mig alkohol, kan jeg takke pænt nej, for jeg ved, at jeg ikke har brug for det.

Det har ikke altid været let at leve uden alkohol, og de sværeste situationer har altid været de sociale. Det er faktisk ikke været svært for mig, men det har været svært for andre at acceptere og forstå, at jeg har takket nej. Jeg har oplevet folk blive sure og smidt mig ud fra fester, hvis jeg ikke drak sammen med dem. Selvom at jeg bare var der for at hænge ud sammen med nogle venner. Jeg har oplevet at blive kaldt kedelig, selvom jeg nyder mit liv fuldt ud og har fået de vildeste oplevelser inden for sport, rejse og familie. Det kan godt være, at jeg ikke har set indersiden af særlig mange barer, eller har mærket hvordan det hele snurrer hjem fra en bytur, men så har jeg været til stede 100 % og oplevet ting, som kun de færreste har prøvet.

Når jeg kommer i situationer, hvor jeg skal vælge alkohol fra, er jeg bare ærlig. Jeg fortæller, at jeg ikke drikker, og jeg fortæller, at jeg ikke kan lide det. Jo mere selvsikker og standhaftig du er, jo mindre gider de at køre på dig for at få dig til at drikke. Jeg ville ønske, at flere unge mennesker tør sige nej til alkohol, for jeg tør godt love dem, at når de tør sige nej, vil de få meget mere ud af deres tilværelse de næste mange mange år. Jeg forstår godt følelsen af, at man tror, at man går glip af noget, men sandheden er, at det gør man ikke. Alle drukhistorier er nærmest ens, og alle de dage, aftener, timer, og hjerneceller, der bliver spildt kunne være blevet brugt på noget, som du inderst inde gerne ville opnå.


Skrevet af
Casper Bilton