Jeg meldte mig til Brasiliansk Jiu-jitzu og var hooked fra første dag

Get jacked with jackfruit
June 27, 2016
Seriøst lækre Seitan San Choy Bau
July 3, 2016
For 7 år siden valgte jeg, at træning skulle fylde en større del af min hverdag. Et delvist bevidst, delvist ubevidst valg. Til at begynde med så jeg træning som en hjælp til mit vægttab og ikke meget mere end det. Samtidig med at jeg langsomt forbedrede mig fysisk, begyndte jeg også at intensivere frekvensen af min træning, og jeg gik hurtigt fra at træne 2-3 gange om ugen til at træne 5-6 gange om ugen. Det, der for alvor vækkede min træningslyst, var, da jeg meldte mig ind i kampsports- og crossfitklubben CSA. Inden jeg meldte mig ind, bestod min træning af armstrækninger og kropshævninger i min stue og små løbeture.

Jeg meldte mig til et hold Brasiliansk Jiu-jitzu (BJJ) og var mere eller mindre hooked fra første dag. BJJ minder om en slags brydning, hvor det gælder om at få sin modstander i arm- eller benlåse eller en stranguleringsteknik (chokehold) og på den måde få ham/hende til at overgive sig (tappe). Slag, spark, skaller o.s.v. er ikke tilladt, hvilket betyder, at man kan give den fuld gas til træning med meget lille risiko for skader, fordi man ”tapper”, inden modstanderen afslutter sit greb. Nu var træning ikke længere noget jeg gjorde, fordi jeg følte, jeg var nødt til det, men mere fordi det var sjovt.

13293215_10153422323520916_628937351_nJeg synes, der er noget fascinerende ved, at man i vores civiliserede samfund kan mødes på en måtte, få afløb for ens primitive impulser og slås med et andet menneske, og – ligegyldigt om man vinder eller taber – begyndes og afsluttes en kamp altid med gensidig respekt i form af et håndslag og 2 knyttede næver, der stødes mod hinanden.

Det kan lyde mærkeligt for folk, der ikke dyrker BJJ, men træningen kan på mange måder også fungere meditativt. Hverdagens problemer, irritationer, opgave-deadlines osv. forsvinder fuldstændigt under sparringsrunderne. Alle tanker, udover ”angreb og forsvar”, er ikke eksisterende, og man får en meget ren følelse af at være i nuet. Det er bl.a., fordi man på et instinktivt niveau forstår, at hvis det havde været en rigtig slåskamp, så kunne et nederlag have fatale konsekvenser, hvilket vækker nogle grundlæggende overlevelsesinstinkter, hvor vores rationelle tankeprocesser kobler fuldstændigt fra, og vores instinkter tager over.

”Inden jeg begyndte at træne, troede jeg faktisk, at jeg var nogenlunde til at slås. Jeg tog fejl”

Selvom jeg aldrig på nogen måde har været en slagsbror og altid har været den diplomatiske type, hvis der var optræk til fysiske konfrontationer, så giver det alligevel en vis portion selvtillid at vide, hvad man skal gøre, hvis man nogensinde skulle komme i en situation, hvor argumenter eller flugt ikke er mulige alternativer. Ligeledes gør den øgede selvtillid også, at man bevidst hæver sig over de machotendenser, man tit ser ligger latent mellem 2 mænd, der af den ene eller anden grund er havnet i en tilspidset situation. Potentielt voldelige situationer udvikler sig sjældent, hvis den ene part ikke deltager i eskaleringen. Jeg tror meget af den vold, man ser i nattelivet og andre steder i DK kunne undgås, hvis de mennesker fik afløb for deres aggressioner under kontrollerede forhold.

13155_935825839785430_2516071484965894008_n”Jeg har set store bodybuildertyper på +100 kg, blive behandlet som små børn, der slås med deres fædre”

Et andet aspekt af at dyrke BJJ er, at man bliver langt mere ydmyg. Inden jeg begyndte at træne, troede jeg faktisk, at jeg var nogenlunde til at slås. Jeg tog fejl. Jeg brugte de første 2-3 måneder på bare at lære at forsvare mig. Indlæringskurven er heldigvis stejl, og der gik ikke længe, før jeg også fik nogle succesoplevelser. Det fede ved BJJ er, at fokus er langt mere på teknik end på styrke. Jeg har set store bodybuildertyper på +100 kg, blive behandlet som små børn, der slås med deres fædre af 60-70 kg tunge BJJ-udøvere, og jeg har set piger og kvinder vinde over langt større og stærkere mænd udelukkende ved brug af en overlegen teknik.

”jeg har set piger og kvinder vinde over langt større og stærkere mænd udelukkende ved brug af en overlegen teknik”

Jeg tror også en af de bedste selvforsvarsformer for kvinder, er BJJ, og selvom det kan være lidt nervepirrende at skulle bryde med en mand de første par gange, så har jeg hørt fra mange, at de har fået langt mere selvtillid af at vide, hvad de skal gøre, hvis de nogensinde skulle havne i en situation med en mand, der ikke fatter et nej.

Jeg får ikke plads til at skrive alle gode ting, BJJ har givet mig, men jeg ville anbefale alle at prøve det. Det gav mig bl.a. mere selvtillid, mere selvindsigt, mere kropsbevidsthed, større styrke, mere smidighed, bedre kondi, bedre mobilitet, vægttab og nye venner. Det er en helt ny verden, man ikke anede eksisterede, der åbner sig for en. Selvom det hænder, at jeg en gang i mellem holder et par måneders pause fra BJJ, for at fokusere på en anden slags træning, så er jeg sikker på, at jeg kommer til at dyrke det resten af mit liv. Det er ganske enkelt umuligt for mig at lade være.1455394695_resolutions-22

Hvis du vil lære mere om Rasmus VM, og hans vej til en plantebaseret livsstil – så læs med her! 

 


Skrevet afSkærmbillede 2016-03-02 kl. 10.41.48