Frygtede mangel på både kalorier og protein

Grøn kost medførte livsglæde og overskud
November 20, 2016
Det er ikke en diæt, men en livsstil: Opskriften på selvtillid, styrke og medfølelse
December 18, 2016
screen-shot-2016-12-13-at-19-50-53Vi har i denne uge givet ordet videre til 23-årige Dennis, som droppede kød og andre animalske produkter, selvom hans store passion var styrketræning. Han var nervøs for, om han kunne få nok proteiner, da han for et år startede med at spise en plantebaseret kost. Det skulle dog vise sig at være en rigtig god idé at få proteinerne fra grøntsager – dette er hans historie:

Som så mange andre var jeg engang besat af træning og kost. Jeg trænede ofte flere uger ad gangen uden hviledage. Jeg spiste kød til stort set hvert måltid og drak proteinshakes hver dag. Spol frem ca. halvandet år. Nu træner jeg 3 gange om ugen + core træning, spiser 100 % plantebaseret, tager intet proteinpulver og ser stadig samme fremgang.

Det hele startede, da jeg flyttede hjemmefra for et års tid siden. Jeg fik anbefalet at se en dokumentar omkring fordelene ved at juice og spise mere grønt. Efterfølgende begyndte jeg at skære ned på mit kødindtag og spise flere grøntsager, men jeg vendte hurtigt tilbage til mine gamle spisevaner. Jeg var bekymret for, om jeg kunne få nok proteiner og kalorier. Jeg var dog stadig interesseret i en plantebaseret livsstil, så jeg besluttede mig for at se endnu en dokumentar. Denne gang var det ikke med fokus på sundhed, men dyrene. ”Earthlings” og ”Best speech you will ever hear” af Gary Yourofsky ændrede alt for mig.

Jeg stoppede med at spise kød samme dag og har ikke gjort det siden. Den efterfølgende måned fjernede jeg alt animalsk i min kost.


screen-shot-2016-12-13-at-19-52-28For få kalorier og protein?

Selvfølgelig bekymrede jeg mig om proteiner og kalorier. Jeg fandt ud af, at der ikke var nogen grund til det. Jeg lærte hurtigt, hvor jeg skulle få mit protein fra, og det gik op for mig, at jeg før i tiden havde haft et alt for højt proteinindtag. Jeg fandt ligeledes ud af, at planteriget er fuld af proteiner. Frø, bønner og nødder blev en fast del af hverdagens kost, og det var forholdsvis nemt at finde produkter, som kunne erstatte de animalske.

Der findes i dag vegansk ost, kebab, salami, burger, nuggets og schnitzler bare for at nævne nogle få. Der findes f.eks. også produkter som bønnepasta, hvor der er over 40 g. protein pr. 100 gr. Soy4You produkter med over 60 g. protein pr. 100 gr. og man kan få vegansk proteinpulver, hvis man er til den slags.Så der er ingen grund til bekymring, hvis man er bange for ikke at kunne opbygge muskelmasse på en plantebaseret kost.

Mit bedste råd til dig, som er interesseret i en plantebaseret livsstil, er at du tager det i dit eget tempo og gør det på din egen måde. Der findes fantastiske hjælpemidler som f.eks. Earthlete og en masse andre sider med god information. Personligt er jeg selv stor fan af diverse veganske youtubere som beviser, at en plantebaseret kost, ikke kun er for piger og folk som vil på slankekur.

At skifte til en plantebaseret kost er klart en af de bedste beslutninger, jeg har taget! Jeg stiger stadig løbende i styrke og muskelmasse, jeg har fået meget mere energi i hverdagen, og min kost er blevet mere spændende, smagfuld og farverig. Samtidig kan jeg stadig spise pizza, burgere og tacos præcis som alle andre.
What’s not to like?


Skrevet af Dennis Laumark
Instagram @dennislaumark

Rettet af Rasmus VM og Casper Bilton