Kulhydrater

Kulhydrater er det samme som energi! Der findes toFoods high in carbohydrate forskellige former for energi, de langsome optagelige energi og det hurtige optagelige energi. Stivelse som er det langsome optagelige energi, og har en længere optagelses periode fordi at kroppens enzymer skal ødelægge de lange kulhydrat kæder. Disse kulhydrater er perfekte til mennesker, da det giver længervarig energi. Stivelse, den langvarig energi, finder man i: kartofler, ris, brød/korn, linser og meget mere. Et vigtigt element i disse kulhydrater, er at hjernen fungerer bedst på langsomoptagende energi.

Planter har stivelsen lagret i deres plade, rødder, blomstre, frø og frugter. De bruger stivelsen og kulhydraterne som energi når de har behov, og for at holde dem i live igennem de kolde vintre. Det er hvad der gør stivelse/kulhydrater meget vigtige og sunde at spise; altså deres høje koncentration af kulhydrater og sukkerarter til at tilføre mennesker vigtig energi.

De hurtige optagende energi er også gode, men de holder bare ikke så lang tid. Hvis man har brug for hurtig energi før træning, er derfor godt at spise frugt.

Planter bruger vand, carbon-dioxide og energi fra solen til at forme simple sukkerarter igennem en process some hedder photosyntese. Den mest almindelige kulhydrat er den simple sukker glucose. Inde i plante cellerne er der simple sukkerarter, som hænger sammen i kæder – nogle er lige (amylose) og andre er dannet i grene (amylopectin). Når disse sukkerarter samles i store mængder inde i plantens celler, bliver der formet stivelse (amyloplasts).

De mest almindelige sukkerarter er:

Sucrose – Findes bl.a. I sukkerrør, sukkerroer og består af glucose og fructose

Fructose – Frugtsukker

Glucose – Det simple sukker som man finder i cellose og stivelse