Ny undersøgelse: “Plantebaseret kost bedre end Paleo & Atkins-diet for vægttab”

Open Water atleten Kasper Blomsterberg om at ramme det rigtige energi-niveau
June 19, 2015
Derfor burde du spise mere bladgrønt, frugt og andre kulhydrater
August 8, 2015
Der er ved at blive skabt to trends inden for kost og sundhed, når det gælder vægttab. Den ene og mest udbredte er Atkins eller Paleo diæten. Her bliver der fokuseret meget på kød, og jo mere kød og animalske proteiner du kan få ned, jo bedre er det. Men spørgsmålet er så om det er helt sandt, er dette er den bedste måde at blive sund på og dermed få smidt en masse af de overflødige kilo?

Den anden diæt, som er ved at opstå, hedder en plantebaseret kost. Her er tankegangen, modsat af Atkins og Paleo, at man netop ikke spiser sig mæt i kød og animalske produkter. Ved en plantebaseret kost spiser man sig mæt i kulhydrater, grøntsager og frugter, og det betyder at man indtager masser af stivelse og frugtsukker. Hvor man i de kød-baserede diæter spiser sig mæt i proteiner og fedt, hvilket betyder at man så ikke vil få et kæmpe overindtag af fedt, men rigeligt til at opnå den perfekte fedt balance. Protein indtaget bliver en smule lavere, men her får man igen nok protein til at skabe den perfekte aminosyre kombination.

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of General Internal Medicine har fundet ud af, at en plantebaseret kost er den mest effektive kost når der ønskes vægttab. Undersøgelsen, som er en meta-analyse baseret på 12 separate undersøgelser, har sammenlignet de forskellige diæter i forhold til vægttab.

I gennemsnittet af de forskellige undersøgelser blev der tabt flere kilo hos dem som spiste mere plantebaseret. Hos de som var strikt plantebaseret (hvor der helt undlades animalske produkter), smed endnu flere overflødelige kilo. Mere specifikt fandt forskerne endvidere ud af, at denne plantebaseret kost førte til et mer-vægttab på 2,52 kg sammenlignet med en ikke-plantebaseret kost.

Denne forskningen kommer på et tidspunkt, hvor et højt proteinindhold, lavt kulhydrat kost er tilbage på mode, og hvor fedme til stadighed er et kæmpe problem i de vestlige lande. I modsætning til en kost som Paleo og Atkins fremhæver den plantebaseret-kost hele frugter, grøntsager og kerner.

Undersøgelsens forskere mener at, et højt fiberindhold kan hjælpe flere til vægttab. De sunde fibre i fuldkornsprodukter kan forsinke den tid, det tager for kroppen at fordøje mad. De hjælper på mæthedsfornemmelsen og derfor vil folk automatisk spise mindre mad. Da man på samme tid spiser flere stivelser og kulhydrater, så oplever mange at der opnås meget mere energi, end hvis man var på en kost som undlader alle kulhydrater.


http://qz.com/442706/vegan-and-vegetarian-diets-are-the-best-for-losing-weight-new-study-finds/
http://www.springer.com/us/about-springer/media/springer-select/-to-shed-weight–go-vegan/679206
http://rd.springer.com/article/10.1007/s11606-015-3390-7
http://qz.com/436163/there-are-more-obese-americans-than-there-are-overweight-americans/
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2323411
http://www.medicalnewstoday.com/articles/8749.php