Sådan optimerer du dit blodkredsløb og derved din ydeevne

Super nem, hjemmelavet, energi- proteinbar, og hvorfor de er sunde
February 26, 2015
Casper Bilton om hvordan flere grønsager og mindre animalsk forbedrer dine præstationer
March 11, 2015

Green-Beans

Når man vælger at spise flere grønsager og planter, så vil man begynde at mærke en forskel på sin krop, men også bedre yde-evne i forhold til sin sport. Mange tror at, når man skal være en dygtig atlet, så bliver man nød til at spise masser af kød og mejeri-produkter. Undersøgelser og forsøg fortæller tværtimod at en livsstil med masser af mejeri-produkter og kød ikke gavner kroppen, og derfor vil man heller ikke kunne præstere på sit maksimum.

Earthlete_casperC2

(Photo: Casper Christiansen, duatlet)

Faktisk, så dukker der flere og flere 100% plante-spisende atleter op rundt omkring i verden, og selvom man ikke føler at det er tid til at skære alt kød/mejeri ud af sin kost, så kan man få mange gode ideer og stadig drage nytte af nogle af de mange fordele som kosten har, ved at begynde at skære ned på det animalske. Fordelene er mange, men her er de mest sansyndelige fordele, som du vil kunne mærke, ved at ændre kosten:

Kroppen undgår forstoppelse
Når du spiser masser af frugt, grøntsager og fuldkorn, så får din krop fødevare som har høj fiber. Fiberen hjælper din krop med fordøjelsen, og minimere en oppustet mave og sygdomme som kan sætte dig og din træning tilbage. Faktisk er fiber, det som fleste mennesker mangler i den vestlige verden, og da studiere har bevist at plantebaseret personer får rigeligt med protein, så er spørgsmålet ikke ”hvor får du protein fra”, men faktisk ”hvor får du fibre fra”? (*1)
Skærer man ned, eller undgår helt animalske produkter, vil det holde dine åre pæne og rene, så du ikke behøver at bekymre dig om kolesterol-tal og tilstoppede arterier. Når du er pæn og ren inde i, kan blodet pumpe hurtigere rundt inde i kroppen, og derfor vil du kunne yde mere.

Sundere blodkredsløb
Fordi plantebaseret kost er lav i kolesterol og mættet fedt, kan du regne med at bevare hjerte-kar-sundhed med lethed. En optimal kardiovaskulære system er med til at sikre, at du kan køre længere, hoppe højere, og træne hårdere. Derudover er lungerne en del af blodkredsløbet, og det vil betyde at du også vil kunne trække vejret bedre, med sundere blodkredsløb.
Når dit hjerte-kar-systemet er i god form, er det lettere at ånde, vedligeholde udholdenhed, og forblive motiveret gennem hele din træning og konkurrencer. Så spis dine kulhydrater op og få dine proteiner fra plantern. Det er sådan, at jo mere fedt du spiser, jo sværere har dine blodceller ved at passere hinanden, i dit blodkredsløb.

Øget udholdenhed
Mange plantebaseret atleter føler meget høj udholdenhed, og derfor kan de yde bedre når de træner. Udholdenhed er vigtig i alle former for sport, fra kampsport til løbe konkurrencer. Der er mange grunde til at man får bedre udholdenhed, nogle af grundende kunne være at man får spist flere kulhydrater og frugtsukker, som giver godt med energi til hjernen og kroppen. Oven i dette er plante-produkter let fordøjelige, og kroppen skal ikke bruge særlig meget energi på dette, som hvis det var animalske produkter. Endnu en forklaring kunne være, at man spiser meget mindre fedt, og derfor er der ikke fedt i blodbannerne, derfor kan hjertet pumpe blodet rundt i kroppen hurtigere. (*2)

Der er mange og kun gode grunde ved at skifte en kost til en mere plantebaseret. Miljøet har godt af at du vælger flere planter, da dit CO2 forbrug bliver væsentlig mindre, men hvis man kun kigger på sundheden, så skal du heller ikke gå rundt og være bange for at få blodpropper, cancer, diabetes – derfor kan du give din hjerne lidt ro, så du ikke skal bruge unødvendige tanker på dette.


 

http://biologi.gyldendal.dk/Indgange/Forloeb/Menneske_og_sundhed/Hjerte_kredsloeb_traening/Forloebet/Kredsloebet.aspx

http://www.onegreenplanet.org/natural-health/common-benefits-athletes-experience-when-switching-to-a-vegan-diet/

(*1) http://nutritionfacts.org/video/do-vegetarians-get-enough-protein/

(*2) Video: http://youtu.be/6N636ftTJ10 – Nick Delgado: how to get diabetes in 6 hours

Movie: Forks over knives: http://www.forksoverknives.com/the-film/


Skrevet afCasper