Proteiner

Proteiner udgør livsnødvendige byggesten for kroppen.beans

Proteiner vi får fra vores diæt, bliver nedbrudt af kroppen til individuelle aminosyrer. Nogle af disse aminosyrer bliver brugt af kroppen til at opbygge (syntetisere) nye proteiner, som er nødvendige for kroppen, heraf ”strukturelle proteiner”. Disse proteiner bidrager til biologiske strukturer eller beskyttelse af vores organismer fra omgivelserne. F.eks. kollagen; som er det primære komponent af knogler, muskler, sener. Keratin; som er den primære komponent af hår og andre ydre lag af vores hud. Enzymer; er proteiner som katalyserer reaktioner, som finder sted i vores celler. (En katalysator forøger hastigheden af en kemisk reaktion).

Nogle andre aminosyrer bliver nedbrudt af kroppen til energi supplementer og nogle bliver brugt til dannelsen af hormoner. Hormoner; nogle hormoner (komponenter som regulerer reaktioner som optræder i levende systemer) er proteiner.

Man kan hurtigt få et indblik i, at proteiner er vigtige for vores funktionalitet. Ikke desto mindre, findes proteiner både som animalske og vegetabilske.

Der findes 10 såkaldte essentielle aminosyrer, som vi mennesker ikke kan syntetisere selv, men udelukkende skal anskaffes gennem føden. Disse er; Valin, Leucin, Isoleucin, Threonine, Methionine, Lysin, Arginin, Phenylalanin, Histidin og Tryptophan.  –kilde: Organic Chemistry, 7th edition, Paula Yurkanis Bruice .