Jeg var ikke længere tilfreds med den måde, jeg så ud og levede på.

Dansk professionel fodboldspiller bliver plantebaseret og fortæller hvordan det gavner ham
February 27, 2016
Afslutningen på min træningsrejse, og 3 tips til dig der vil i gang med et træningsprojekt
March 15, 2016

Rasmus_story_before
Jeg hedder Rasmus, er 28 år og bor i Gladsaxe. For ca. 6 år siden stillede jeg mig en dag op på vægten og så, at der stod 107 kg på displayet. I de 3 foregående år havde jeg tilegnet mig en masse uhensigtsmæssige vaner og stille og roligt taget omkring 27 kilo på. Tallet på vægten var som sådan ikke nogen overraskelse, men specielt 3 episoder fik mig overbevist om, jeg måtte foretage nogle livsstilsændringer.

Den første var da min storebror sagde til mig ”Ha, du er sgu ved at få dobbelthage Rasmus!”. Den anden var, da jeg gjorde mig klar til fest, og knapperne på en af mine yndlingsskjorter var alarmerende tæt på bristepunktet. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var en dag, da jeg i bar mave så ned af mig selv, mens jeg spillede Playstation. Dér gik det op for mig, at jeg ikke længere var tilfreds med den måde, jeg så ud og levede på.

Efter en lille uges tid med ”fat-shaming” af mig selv, startede jeg med små løbeture, kropshævninger og armstrækninger. Jeg skar sodavand og sukker væk og spiste mindre portioner. Jeg begyndte på en højskole, som godt nok ikke var en decideret idrætshøjskole, men den havde et stort udbud af aktive fag, som jeg gjorde meget brug af. Efter højskolen vejede jeg omkring 94 kg og begyndte herefter til Brasiliansk Jiu JItzu (BJJ), styrketræning og en gang imellem også Crossfit.

 

Rasmus_story_grøntOpdagelsen af Paleo-kosten startede rejsen til et sundt liv
Jeg opdagede Paleo og begyndte at interessere mig for kost og sundhed. Jeg tog nogle af principperne til mig såsom: Ingen sukker, ingen forarbejdede fødevarer, ingen mælkeprodukter, mange grøntsager m.m., men jeg syntes også, der var mange fjollede og ulogiske regler. Så at sige, jeg spiste helt Paleo, er nok at stramme den, men det åbnede mine øjne for en sundere livstil, og efter ca. 2 år havde jeg nået min idealvægt på ca. 85 kg.

For ca. et år siden begyndte jeg at spise plantebaseret. Jeg havde undersøgt veganisme en del, set en masse debatter på Youtube, og jeg fandt de miljø-, sundheds- og dyrevelfærdsmæssige argumenter overbevisende. Så i marts 2015 besluttede jeg, at jeg ville leve uden animalske produkter i en måned. Til at begynde med var jeg bange for at miste styrke og muskelmasse, men det viste sig, der ikke var grund til bekymring. Jeg bevarede begge dele.

Efter måneden var overstået, havde jeg egentlig ikke lyst til at spise animalske produkter igen, så jeg besluttede mig for at fortsætte. Jeg har desuden oplevet, at jeg har fået bedre kondi/styrke, og slået mine personlige rekorder på 5km løb og på 5km og 10km roning (Concept2). Derudover har jeg fået mere energi til sparring i Jiu JItzu, og restituerer hurtigere end før. Det sidste års tid har jeg taget den lidt med ro forhold til styrketræning, men mit mål er at forbedre mine rekorder og bevise, man sagtens kan øge sin styrke og muskelmasse uden at spise animalske produkter.

Jeg beskriver egentlig ikke mig selv som veganer, selvom jeg spiser som en, dog bruger jeg heller ikke tid på at rette på folk, hvis de omtaler mig som veganer. På samme måde beskrev jeg heller ikke mig selv som ”kødæder”, da jeg spiste kød. Jeg har det mærkeligt med at skulle kategorisere mig selv på baggrund af, hvad jeg spiser.

Dyrevelfærd er vigtigt for mig, men I kommer ikke til at se mig stå og demonstrere foran eksempelvis Starbucks, fordi de kommer komælk i kaffen. Der, hvor jeg gør mig forhåbninger om at gøre en forskel, er ved at vise, man sagtens kan leve sundt og aktivt uden animalske produkter og kun tage diskussionerne omkring miljø, sundhed og dyrevelfærd, når folk opsøger mig.

Jeg håber, I vil finde det, jeg skriver, interessant.Rasmus_VM_Earthlete_banner3Skrevet af
Skærmbillede 2016-03-02 kl. 10.41.48