Sådan blev bodybuilderen Kathrine veganer

Yoga som livsstil – at være god mod alle væsner
maj 4, 2017
Vegan bodybuilder skal snakke til Grøn Fest i Horsens!
maj 15, 2017
Jeg har altid dyrket sport fra jeg var helt lille. Jeg er vokset op i en meget aktiv familie, hvor jeg selv gik til både gymnastik og dans. Jeg foretrak dans og gik til Hiphop i flere år, hvor jeg stillede op i konkurrencer.  Men da jeg ramte teenageårene, fik livet andre prioriteter som så mange andre unge, i form af fest og farver. Jeg gav den maks gas, drak hver weekend og fyldte mig selv med frysepizzaer og takeaway. Langt fra den sundeste livsstil og jeg er heldigvis blevet klogere! Da jeg blev 17 år, meldte jeg mig ind i det lokale motionscenter, her var der plads til alle, nybegyndere, øvede og rutinerede. Jeg blev betaget af fællesskabet og stemningen med det samme.

I nogle år hoppede jeg frem og tilbage mellem en sund og mindre sund livsstil – Det var først da jeg blev 21, at jeg begyndte at tage min træning og kost mere seriøst. Og det var først da jeg var 23, at jeg for alvor begyndte at forstå vigtigheden af en sund, varieret kost og ikke mindst, at kulhydrater ikke er farlige. Jeg har før haft som mål at stille op i fitnesskonkurrencer, både inden for bodyfitness og bikinifitness. Jeg har dog fundet ud af at styrke er mere mig. Mit aktuelle mål er derfor faldet på styrkeløft. Jeg er begyndt at stige i vægt og har fået mig en coach på området. Mit mål er at stille op i konkurrencer. Jeg ønsker samtidig at vise, at man sagtens kan blive stor og stærk på en plantebaseret kost! *host* tjek lige en af verdens stærkeste mænd på Google – en tysker ved navn Patrik Baboumian!

Men hvorfor er jeg så ikke blevet veganer før, vil nogen nok tænke? Det er fordi, der skal udefrakommende faktorer til for at ændre din tankegang. De fleste af os lever efter de rammer og normer, vores kultur omkring os har skabt. Vi bliver påvirket af det miljø vi agerer i. Om vi vil det eller ej.
For mig startede det en helt almindelig vinteraften i Oktober 2015 foran fjerneren.  Jeg var kørt træt i fiktive film og serier og søgte at se noget virkeligt, noget smukt. Jeg sad og forestillede mig de flotte naturprogrammer på Discovery.

Tidligere på dagen havde min veganske kammerat givet mig en ”grøn” prædiken, så jeg var allerede inspireret. Jeg faldt over en dokumentar på Netflix, der hedder ”Mission Blue” – En dokumentar af verdens førende kvindelige havbiolog, Silvia Earl. Den havde fået 5 ud af 5 stjerner, så den valgte jeg. Jeg var blown away! Egentlig er den ikke vegansk orienteret og så alligevel.. Den fortæller om, hvordan havene er ved at dø, fordi vi mennesker smider vores affald i havet og ikke mindst, hvordan vores landbrug forurener og dræber vores natur verden over. Jeg blev så voldsomt ramt af skyldfølelse, at jeg straks skrev til kammeraten fra tidligere. Mon han kunne hjælpe mig til at få det bedre? Vi havde en lang snak, og han anbefalede mig at gå min frustration i møde og se 2 dokumentarer, der kunne fortælle mig, hvad jeg kunne gøre som individ for at gøre en forskel for kloden og min egen samvittighed. Jeg så ’Cowspiracy’ og ’Fork over Knives’. De beskriver konventionel landbrugs dominerende påvirkning af kloden og vender sundhedsaspektet for os som mennesker ved at skifte til en plantebaseret kost. Der var pludselig en håndgribelig løsning på, hvad jeg kunne gøre for at bidrage til en bedre verden. For som jeg siger, evolutionen starter med individet, og så længe der er kunder til produkterne, bliver de ved med at producere og sælge mejeri og kød. Der kommer ikke nogen og redder os fra os selv. Nej det handler om os og vores efterspørgsel.

Min start som veganer var ikke nem. Jeg havde på baggrund af mange år med bare kylling, ris og grøntsager ikke den store erfaring i et køkken. Jeg evnede simpelthen ikke at sammensætte en ret. De første 2 måneder levede jeg stortset af dåsebønner, ris og broccoli uden noget. Nogen dage sultede jeg næsten mig selv. Jeg begyndte derfor at melde mig ind i flere veganske grupper på facebook som hjalp med madideer og opbakning. Jeg vil helt klart anbefale, at man melder sig ind i disse grupper såfremt man overvejer at skifte til en plantebaseret kost. De hjalp mig utrolig meget med alt ligefra madideer til at tale mig til fornuft, når jeg følte, at det hele blev uoverskueligt. Jeg var dog ikke bekymret for mit indtag af protein (som så mange andre), da jeg i mange år har interesseret mig for kost og ernæring, og derfor helt grundlæggende ved, at det findes i alt, hvad vi spiser. Og så er kulhydrater en lige så vigtig bestanddel.


Tage det i dit eget tempo – du skal være med mentalt!

Mit bedste råd til dig, der overvejer at skifte til en plantebaseret kost, er at tage det i dit eget tempo. Du skal være med mentalt! Det gælder generelt for kostændring. Du skal huske på, at kost er en stor del af din hverdag, og vi har alle skabt os nogle vanemønstre i forhold til madvalg som gør alting nemmere. Spørg efter specifikke alternativer i de veganske grupper på Facebook og jeg sikrer dig, at der springer en venlig sjæl til med et godt forslag! Lav en indkøbsseddel, hvor du har noteret butikkerne, hvor tingene kan købes. Altså vær forberedt! Jeg havde aldrig troet at jeg skulle blive så glad for at lave mad som jeg er nu, og så er det tilmed mere farverigt og smager af meget mere!

Personligt har jeg aldrig haft det bedre med mig selv. Jeg har genetisk arvet åreknuder fra min familie på begge sider. Er blevet opereret 2 gange – en gang i hvert ben. Efter jeg er skiftet til en plantebaseret kost er problemerne stort set forsvundet. Generelt fungerer hele mit system faktisk bedre. Jeg led også af anstrengelsesastma førhen – det er væk nu! Og mine migræner, som har jagtet mig siden teenageårene, er fuldstændig forsvundet. (Jeg var en af de typer, der mistede synet og følte mig følelsesløs i halvedelen af kroppen). Jeg er slet ikke i tvivl om, at dette er det rigtige for min sundhed.

Jeg siger, gør det! Mangler du inspiration eller bare ønsker en snak om vegansk kost, så tjek min Instagram ud og skriv en besked.


Skrevet af Kathrine Drachmann
Instagram: @kathrinedrachmann

Korrektur af Kristina Loncar