Sådan blev Neel Engholm en af Danmarks mest anerkendte plantebaserede kokke

En træningsrejse til Thailand blev slutningen på Nanas maveproblemer
February 3, 2017
Det er nemmere at holde en slank og muskuløs kropsform
February 15, 2017
Neel Engholm er en 100 % plantebaseret kok. Hun har gennem de sidste 15 år opfundet masser af menuer, og arbejdet som chefkok for restauranter i Barcelona, USA og Danmark. Neel har optrådt på den danske tv-kanal, DR1, hvor hun skulle fortælle om og lave raw vegansk mad. På sit CV kan hun også tilføje studietid på Mathew Kenny Kokkeskolen i USA, som specialiserer sig inden for plantebaseret kost og raw food. Udover at være kok arbejder hun også med at skabe menuer for restauranter og cafeer, som ønsker at være mere grønne. Her samarbejder hun med alt fra Souls på Østerbro til Sticks’ N’ Sushi.

Da der for tiden foregår en stor udvikling inden for madlavning og den grønne livsstil bliver mere og mere populær, skal man som plantebaseret kok konstant være med på de nye trends, der ustandseligt opstår. Derfor lægger Neel mere vægt på hele tiden at forbedre sig, men dér, hvor hun lærte mest, var faktisk ikke i Danmark:

”Jeg vil hele tiden lære noget nyt, men dér, hvor jeg rykkede mig mest som kok, var i Juicy Jones i Barcelona. Der skulle jeg hver dag finde på en vegansk ret fra bunden af, og nogle gang vidste jeg ikke, hvad ejeren havde bestilt hjem af råvarer. Så det var bare at åbne køleskabet og finde på. I Barcelona skulle jeg være meget kreativ, hvorimod jeg lærte meget om effektivitet og hygiejne på Sticks’ N ’Sushi, der havde en meget højere standard. Hos restauranten, SimpleRaw, lærte jeg at lave raw food, da ejeren gerne ville have en raw menu, men på det tidspunkt havde jeg ikke lavet raw food før”, fortæller Neel Engholm.

Det har ikke været nemt at blive plantebaseret kok, da man ikke kan læse til det på en skole i Danmark. Det betød for Neel Engholms vedkommende, at hun skulle arbejde sig op fra bunden med kun to ingredienser; kreativitet og inspiration. For at det kunne lykkes, var løsningen på det tidspunkt simpelthen at rejse ud i verden for at lære. Tiden i Barcelona var hård, men ikke desto mindre nødvendig:

”I Barcelona arbejdede jeg hele tiden og skulle lave mad hver morgen til to restauranter. Det var også i den tid, at jeg var mest stresset. Faktisk arbejdede jeg i så mange timer, at jeg blev lam i den ene side af hovedet”, fortæller Neel Engholm.


Neel har lavet mad til Stevie Wonder og andre internatinale kendisser

Glæden over, at de hårde dage i Barcelona er veloverstået, er stor, men hun savner selvfølgelig byen, og besøger gerne venner og veninder dernede. Selvom det var en mentalt og fysisk krævende periode, var det en fed oplevelse og et nødvendigt skridt at tage, hvis drømmen skulle realiseres. Det kickstartede Neels karriere, hvor hun nu stolt kan sige, at flere kendte mennesker har spist hendes mad og bestilt fra de menuer, hun med slid og slæb har skabt. Listen over kendte indeholder blandt andet navne som Stevie Wonder, der bestilte mad fra SimpleRaw, Moby, som spiste på restauranten i Barcelona, og Coldplay som har bestilt mad fra Souls på Østerbro.

Selvom, at listen er ved at være lang og flot, er det ikke stjernerne, hun allerbedst kan lide at lave mad for:

”Det er dejligt at lave mad til min morfar. Han har altid været stolt af mit arbejdergen og jeg kan se på ham, at han elsker maden. Når jeg er hjemme på Fyn, laver jeg tit masser af mad, som han kan fryse ned, så han har forsyninger til lang tid”, afslutter Neel Engholm.


Følg Neel Engholm på Instagram 


Skrevet af Casper Bilton / korrektur af Kristina Loncar