Vigtige kostråd til den sunde atlet

Nikola Nedic fortæller om sine erfaringer med, at vælge planteprotein fremfor animalske proteiner.
September 15, 2014
Min krop skal ikke være den begrænsende faktor
November 13, 2014

greenløb1

Når det kommer til brændstof og fødevarer, og til at opnå bedste sportslige præstationer, så er der mange atleter der straks henvender sig til æg, magert kød eller andre fødevarer rige på animalske proteiner. Dette er ikke den eneste mulighed og heller ikke den sundeste mulighed, eller mest gavnlig for den bedst mulige præstation.

Selvom at der stadig er flest atleter som vælger en kost baseret på animalske produkter, så er plante-baserede atleter i konstant stigning og beviser, at man kan stole på en plante-baserede kost. Mange tror at det er svært at fravælge animalske proteinkilder, men det er ikke så svært som man tror, og derudover vil man hurtigt opleve en positiv forandring i kroppen og få et energi-boost.

Mange atleter tror at top-præstationer starter med hård træning, men faktisk så starter den med det brændstof du fylder i kroppen, som skal gøre dig klar til træningen. Men hvordan ser din kost ud, hvis man skal yde optimalt og udelukke animalske proteiner?

Uden at gøre det for kompliceret med diverse anbefalinger om kalorier, individuele sportsgrene, BMI eller kost skemaer. Så er der her en lille guide om de mest hyppige spiserutiner, som en plante-baseret atlet har, for at få alle de vitaminer, mineraler, proteiner og kalorier, som man skal have for at opnå de bedste sportslige resultater.

Morgenmad
Enhver atlet vil fortælle dig, at det ikke kun er hvad du spiser, men når du spiser det. Hvis der er én ting pro-atleter kan blive enige om, er det at en før trænings brændstofpåfyldning er yderst vigtig, og især i form af morgenmad.

Morgenmad er nøglen til en velbalanceret tilstand for de daglige rutinemæssige aktiviteter, samt optimering af sportslige præstationer. For nogle sportsfolk kan morgenmad være en omelet, men for mange plantebaserede atleter, vil det være en skål havregryn/mysli, toppet med mandler, tørret og ikke tørret frugt/bær, kerner med enten ris-, soja-, mandel- mælk som meget sundere erstatning for komælk. Derudover kan man spise en masse brød, med diverse smørepålæg – evt. peanutbutter.

Smoothie1Smoothies
Hvis der er ét apparat, som de fleste sundheds-freaks og atleter har (eller SKAL have) i deres hjem, så er det en blender! Om du er på udkig efter før-trænings-brændstof eller en efter-trænings-påfyldning, så er der ikke noget en lækker smoothie kan gøre.

Ikke alene er smoothies fyldt med næringsstoffer, men at blende råvarerne op, hjælper også din krop med nedbrydelsen af råvarerne. Der findes et hav af smoothie kombinationer, og man skal bare prøve sig frem eller finde opskrifter på nettet. Efter en hård træning kan man meget nemt benytte mange af Earthlete’s produkter til at øge proteinindholdet, vitaminerne og mineralerne i en smoothie.

Makro & mikronæringsstoffer
Når det kommer til grundlaget for vores brændstof, er det makronæringsstoffer der giver os energi (kalorier). Det drejer sig om 3 grundlæggende grupper: kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Kulhydrater er kroppens vigtigste kilde til energi, og er primært plantebaserede kilder, herunder fuldkorn, frugt og stivelsesholdige grøntsager. Protein bruges af kroppen for både reparation og vedligeholdelse. Plantebaserede proteinkilder omfatter bønner, bælgfrugter, nødder, frø og meget andet. Fedt i kosten støtter absorptionen af fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Gode fedtkilder omfatter: nødder, frø, og endda fødevarer som avocado – men det er vigtigt at man får olie direkte fra planter, og ikke fra koncentreret olier. Disse makro-næringsrige fødevarer indeholder også mikronæringsstoffer, altså både vitaminer og mineraler.


Skrevet af

Casper