Træningsglade Katrine føler succes på hendes nye plantebaseret kost

Den plantebaserede vej medførte livsglæde og overskud for Ingibjørg
november 20, 2016
Frygtede mangel på både kalorier og protein
december 13, 2016
Katrine er 21 år og meget træningsglad – flere gange om ugen er hun oppe for at styrketræne. Hun har levet det meste af sit liv som kødspiser. Før i tiden kæmpede hun med kaloriefattige kostplaner for at komme i form. Dette var oftest meget svært, og det var først efter, hun prøvede en vegansk livsstil, hun fandt ud af, hvad hendes krop virkelig havde brug for. Til dagligt studerer Katrine Ernæring og Sundhed, og det var her, hun mødte en person, som inspirerede hende til at prøve en ny livsstil. Her er hendes historie:

screen-shot-2016-11-22-at-09-31-50Egentlig lå det aldrig rigtig i kortene, at jeg skulle være veganer… I de sidste tre-fire år har jeg styrketrænet meget og levet efter kostplaner med det mål, at få så flot og trimmet en krop som muligt. Jeg har primært levet af kylling, bønner og måske en smule ris, hvis jeg var heldig. Jeg har holdt mig til strikse kostplaner, kun spist 1400-1600 kalorier om dagen og dyrket timevis af cardio – alt sammen uden resultater.

Jeg har ofte været ved at rive håret ud af hovedet på mig selv i frustration over mine manglende resultater! Jeg spiste meget få kalorier, dyrkede cardio og var påpasselig med mine kulhydrater, så hvorfor skete der ingenting?

Svaret er egentlig ret simpelt. Hverken min krop eller mit sind havde det godt med den livsstil. Jeg kan tydeligt se det nu, når jeg kigger tilbage. Jeg sultede min krop, pressede den alt for meget og undlod at fodre den med den næring, den så desperat havde brug for. Jeg kunne gå en hel uge uden kulhydrater, med meget få kalorier og store mængder af motion for lige pludselig at knække sammen og overspise, få dårlig samvittighed og efterfølgende sulte mig selv i en uge igen. Jeg var havnet i en ond cirkel, både psykisk og fysisk. Min krop trivedes bestemt ikke, hvilket gik udover mit sind, og jeg endte med at gå ned med både stress, depression og angst.

Da jeg søgte ind på Ernæring og Sundhedsuddannelsen, var det blandt andet med et håb om at blive klogere på min krop, og måden hvorpå den fungerede. Det var på denne uddannelse, jeg mødte Ingibjørg Dali; et møde, der skulle vise sig at blive vendepunktet i forhold min livsstil.

Jeg begyndte at snakke lidt med hende, og det viste sig, at hun var veganer. Hun havde en fortid, der mindede meget om min, og hun fortalte mig om, hvor stor en forskel den plantebaserede livsstil havde gjort for hende. Hun gav mig et par links til nogle dokumentarer omhandlende netop dette, og jeg så dem med stor interesse. Dagen efter startede jeg mit veganske eventyr, for hvad havde jeg at miste? Det sejlede jo alligevel for mig sundhedsmæssigt, og dokumentarerne havde åbnet mine øjne for, hvad vi egentlig udsætter både dyrene og miljøet for ved at spise kød.


screen-shot-2016-11-22-at-09-32-34-copyHånden på hjertet – jeg har aldrig haft det bedre

Her sidder jeg så, godt nogle måneder senere, og jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg aldrig har haft det bedre – og det være sig både psykisk og fysisk. Jeg har ikke haft et eneste angstanfald siden min livsstilsomlægning, mit overskud i hverdagen er SÅ meget større, jeg har tabt mig trods mere mad og flere kulhydrater end nogensinde, og jeg føler mig for første gang nogensinde tilpas i min egen krop.

Jeg lever ikke længere efter en kalorierestriktiv kostplan, jeg undgår ikke kulhydrater og dyrker heller ikke timevis af cardio længere. I stedet spiser jeg præcis, hvad jeg vil, hvornår jeg vil, og jeg er bestemt ikke bange for kulhydrater mere. Faktisk udgør de størstedelen af min kost.

Jeg er evigt taknemmelig for, jeg fik øjnene op for den plantebaserede livsstil. Den har allerede givet mig så meget, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at man kunne have det så godt i sin egen krop. Jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg aldrig har følt mig så veltilpas. Veganisme har givet mig livskvaliteten tilbage!


Følg Katrine på instagram @katrineabsalonsen

Skrevet af Katrine Absalonsen, redigeret af Casper Bilton & Rasmus VM