Yoga som livsstil – at være god mod alle væsner

Veganske glutenfri blåbær muffins
May 4, 2017
Morten Bertolt skærer ned for kødet og op for grøntsagerne
May 18, 2017
De fleste danskere kender yoga som en motionsform, der kan lette deres rygsmerter og skabe ro i kroppen. Det var også den viden jeg selv havde, da jeg begyndte. Jeg havde rygsmerter og havde hørt, at yoga nok ville hjælpe. Det gjorde det også, men efterhånden som jeg begyndte at dyrke yoga dagligt og senere uddannede mig som yogalærer, blev det klart for mig, at yoga er meget mere end det fysiske aspekt.

At være god mod alle væsner
Yogafilosofien er nedskrevet i det, der hedder Yoga Sūtras of Patañjali og indeholder 8 værdier som man kan leve sit liv efter. En af de værdier hedder Ahimsa, som går ud på, at være god mod alle levende væsner: dyr, mennesker og planter for at have mindst mulig negativ påvirkning på verden omkring en som muligt.

Når man lever efter Ahimsa, styrker og bruger man sin medfølelse for andre levende væsner, og man tænker over, hvordan alle ens valg, væremåde og det man siger, kan være med til at skabe godhed i verden. Veganisme er derfor en stor del af hverdagen for mange yogaudøvere, som har valgt yoga som livsstil.

Vi yogier ønsker at leve et liv, hvor vi er gode mod os selv og andre. Som veganer oplever jeg, at jeg er god mod mig selv, gør godt for verden og for dyrene. Ingen dyr har lidt eller levet et dårligt liv i en mørk stald med lidt plads for, at jeg kan føle mig tilpas.


Sundhed og vegansk kost
Ud over Ahimsa er yogalivsstilen også forbundet med sundhed. Yoga handler om at skabe en balance mellem krop og sind og det kan fremkalde en sund livsstil. Jeg lever efter kinesisk medicin kaldet TCM, hvor jeg også af sundhedsmæssige årsager har valgt at leve vegansk for at skære ned på animalsk fedt i kroppen, og få flere vitaminer gennem planter.

Når man dyrker meget yoga kommer man ofte i kontakt med sin krop og man mærker tydeligt, at den veganske livsstil blødgør kroppen, således at muskler og led er mere bevægelige og man oplever også at den veganske kost gør en stærk.

Inden jeg levede vegansk, var der utrolig mange stillinger, som var helt umulige fx Full Wheel. Men i dag oplever jeg, at det er meget letere at løfte mig op.


Skrevet af Maria Anemone
Korrektur af Kristina Loncar